PUPOVAC I RADIN UCJENJUJU BERNARDIĆA I PLENKOVIĆA! Samo Velika koalicija! Ne žele ni čuti za Škoru

Autor:

Dvije najveće stranke u državi u ozbiljnim su problemima, neovisno o tome koja od njih bude relativni pobjednik na nadolazećim parlamentarnim izborima, sastavljanje većine koja je nužna za formiranje Vlade biti će težak posao.

SDP je u svoju Restart koaliciju već okupio suradnike, a HDZ pak na izbore ide bez saveznika. Istovremeno, sve relevantne ankete ukazuju na to da bi izborni prag mogao proći tek Domovinski pokret Miroslava Škore, a s par zastupnika u Saboru bi mogao sudjelovati i Most te s po jednim mandatom nekolicina manjih stranaka.

No, sve u svemu, već je sada prilično jasno kako će nakon izbora Škoro biti najtraženija roba na političkom tržištu, što znači ozbiljne probleme i za HDZ i za SDP.

Naime, onaj tko je tražen taj može postavljati uvjete, a u Škorinom timu već sada vrlo precizno poručuju da će teško pristati na mrvice, a njegove ambicije idu toliko daleko da je poželio biti premijer. Osim velikih ambicija, za obe opcije prepreka za suradnju sa Škorom mogli bi biti manjinski saborski zastupnici, njih osam, koji će u konačnici označiti prevagu kao i svih ranijih godina, a zahvaljujući apsurdima hrvatskog izbornog zakonodavstva.

Da sa Škorom neće ni u bunilu, vrlo je jasno dao naslutiti prvi čovjek SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac koji je i ne tako davne 2015. godine bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku sugerirao formiranje Velike koalicije, a na što Karamarko nije pristao. Iako ne misli da bi sada bilo dobro formirati takvu koaliciju kroz koju bi surađivali SDP i HDZ, iz njegova intervjua Novom listu jasno je da im zapravo ne ostavlja drugu opciju.

“Nebitno je što je meni neprihvatljivo, pitanje je što bi Andrej Plenković napravio sebi s tom vrstom koalicije. U tom bi slučaju nejasno bilo zašto je onda radio sve ovo u posljednje četiri godine. Zašto je onda reformirao HDZ ako bi se sada vratio tamo gdje je stranka bila 2015.?”, zapitao se u razgovoru za ovaj medij, rezolutno odbijajući mogućnost suradnje sa Škorinim pokretom.

Na suradnju sa Škorom ne pristaje niti Furio Radin koji je također prije nekoliko tjedana tu mogućnost odbio. ”Postoje i alternativne mogućnosti, ako se ne dobije parlamentarna većina: manjinska vlada podržana “izvana”, što ne bi nikoga kompromitiralo, tehnička vlada podržana od SDP-a i HDZ-a… Ili novi izbori”, izjavio je Radin.

Dva manjinska zastupnika tako po svemu sudeći sitnim koracima uvode Hrvatsku u Veliku koaliciju, a premda je upitno koliko bi u javnosti i među biračima ta odluka pala na plodno tlo, upitno je i sa kime će obje velike stranke formirati većinu pored ovakvih uvjeta.

Škoro predstavio novog partnera: ‘Zalagat ćemo se za to da umirovljenik živi dostojanstveno, a ne bih kupovao INA-u’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.