fbpx
Edina Zuko/PIXSELL

PUPOVAC DAO OBEĆANJE SISAČKOJ GRADONAČELNICI I KOMENTIRAO I ŽINIĆA: ‘To se vuče već 25 godina, a on nije sam u tome’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac obećao je gradonačelnici Siska Kristini Ikić Baniček da će s partnerima u Saboru razgovarati o zakonskom modelu obnove potresom pogođenog područja.

Tema bi bila i moguća obnova Siska u 100-postotnom iznosu iz državnog proračuna. Kako je rekla Ikić Baniček, u Saboru se raspravlja o zakonskom modelu obnove, važnom za Sisak, “možda najvažnijoj stvari od Domovinskog rata”.

“Po svemu sudeći, HDZ će ustrajati na modelu 60:20:20, što je za Sisak neprihvatljivo, pa ću gospodina Pupovca, kao predstavnika saborske većine, pokušati uvjeriti da Siščani zaslužuju 100-postotno sufinanciranje obnove od Vlade”, rekla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček.

Pupovac je dodao da će na raspravi o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom biti jedan od govornika u ime kluba SDSS-a pa mu je važno da čuje stajalište gradonačelnice, uz ono što je već čuo u javnim iskazima.

“Svakako ćemo utjecati na to da se zakon prilagodi svima onima koji imaju očekivanja da od zakona dobiju ono što im je potrebno. Ako u Sisku smatraju da bi trebali dobiti više od onoga što je predloženo prijedlogom zakona, mi ćemo, razgovarajući s našim partnerima u Saboru, zagovarati rješenja koja će ići u tom smjeru”, istaknuo je Pupovac.
Na pitanje novinara o slučaju župana Žinića, predsjednik SNV-a je rekao da će to prepustiti HDZ-u.

“Ako je upozoreno na ozbiljni problem, koji se vuče 25 godina, u kojem je župan Žinić, ako je sve tako kako mediji pišu, nije niti usamljen slučaj, a niti je to stvar pojedinaca, onda se postavlja pitanje institucija koje su rješavale stvari, i to se treba mijenjati. Dakle, nije u pitanju samo moralna odgovornost Žinića, nego je riječ o sistemskom institucionalnom problemu”, zaključio je Pupovac.

SNV nastavlja projekt pružanja pomoći “Banija je naša kuća” pa su u utorak njegovi aktivisti s predsjednikom Miloradom Pupovcem obišli Sisak, Sunju, Hrvatsku Dubicu i romsko naselje Capraške Poljane, gdje su uručili humanitarne pakete. U Sisku ih je dočekala gradonačelnica Ikić Baniček, koja je s njima obišla teško oštećenu pravoslavnu crkvu sv. Petke i parohijski dom, gdje ih je o šteti na crkvenim objektima izvijestio sisački paroh Veselin Ristić.
Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila je na pomoći ističući kako su svi koji suosjećaju i pomažu u ovoj tragediji dobro došli.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.