fbpx

Pukla ljubav između ministra Freda Matića i braniteljskih udruga

Autor: Marko Jurič

S obzirom da je imao dijagnosticiran PTSP od čega se, kako je izjavio, izliječio, možda ne bi bilo zgorega da ponovo posjeti svojeg psihijatra jer se iz posljednjih istupa i ponašanja naziru neki simptomi te bolesti.

Ministar Fred Matić obmanjuje javnost jer nije točno da je novi zakon o braniteljima donesen u dogovoru s braniteljskim udrugama, grmio je u četvrtak Josip Klemm na tradicionalnom Božićnom domjenku u Dvercu. Osim predsjednika Udruge specijalne policije sasvim neočekivano na ministra Matića se obrušio i predsjednik Udruga gardijskih brigada. Zamjerili su ministru Matiću kako pri donošenju Zakona o registru hrvatskih branitelja sami branitelji nisu konzultirani. Klemm je upozorio na probleme s kojima se branitelji svakodnevno susreću. 'Zakon o hrvatskim braniteljima članak 35 govori da djeca hrvatskih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu imaju prioritet u zapošljavanju. Mi smo ti koji smo stupovi ovog društva i gdje bi ta djeca trebala raditi nego u državnim institucijama, a ne da se povlače okolo i da pišemo zamolbe ovakve ili onakve. Pa zar mi prema našim suborcima, koji su 20 i nešto godina u hrvatskoj zemlji, kad im trebamo vratiti samo da njihovi sinovi i kćeri rade u ovoj našoj lijepoj državi, da za njih nema mjesta. To je realnost odnosa prema hrvatskom branitelju.' Također su iskazali ogorčenje što aktualni ministri nisu nazočni na obilježavanju vojnih akcija Bljesak i Oluja.

>>> Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bit će svečano objavljen 19. prosinca

Ovakav je istup bio sasvim neočekivan jer je Božićni domjenak bio zamišljen kao svečarski na kojemu su trebale biti predane prigodne plakete generalu Markaču, Gotovini i predsjedniku Sabora Josipu Leki. Međutim, na iznenađenje okupljenih svečani se domjenak pretvorio u žestoku kritiku ministra Matića. Iznenađenje je bilo toliko da je, iako najavljena prisutna zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, odustala od svog pozdravnog govora.


Ministar na rubu živaca zbog kritika

Očito je da je pukla ljubav između ministra Predraga Freda Matića i braniteljskih udruga. Još do jučer ministar Matić je surađivao s njima i stalno naglašavao kako ima potporu braniteljskih udruga. Primjerice, nedavno je zajedno s pripadnicima specijalne policije čistio snijeg u Samoboru, a nekoliko dana iza toga šef njihove udruge se obrušio na njega.

Čini se da ministar Matić polako gubi živce. U četvrtak je na saborskoj raspravi o objavi Registra branitelja bio vrlo ratoboran prema kritičarima. Uz ostalo je izgovorio i ovu vrlo neugodnu rečenicu: 'Ne želim biti kladioničar i s takvim stvarima se ovdje igrati, ali postavimo i tako tezu. Do sada kada je sve bilo pravično, pravedno, pošteno ubilo se 2.000 branitelja. Evo preuzimam odgovornost da vidimo koliko će ih se ubiti nakon objave Registra hrvatskih branitelja.' Bez obzira na retoričku simboliku izgovorene misli ministar Matić bi morao malo pripaziti s kakvim argumentima ulazi u raspravu. Jer izjava kako on preuzima odgovornost da vidimo koliko će se branitelja ubiti nakon objave Registra jest naprosto nešto što se ne izgovara.

Osim što je to vrlo nesmotrena izjava jer suicidi su stvarnost, što će ministar Matić reći kad se dogodi jedan takav suicid? Kako će se u medijima, izjavama obitelji, prijatelja takav događaj komentirati? Bez imalo sumnje ta je izjava čisti autogol. Kada tome pridodamo i njegovu izjavu: 'Muka mi je biti ministar, sreća da sam bio u logoru', moramo se ozbiljno zapitati je li ministar Matić počeo gubiti živce. Njegovi bliski suradnici pričaju kako ministar bilo kakvu pa i dobronamjernu kritiku shvaća vrlo osobno. Sjetimo se kako je Matić pristao sudjelovati u cirkusantskom prilogu 24 sata pod nazivom 'Ostvarivanje dječačkog sna' gdje je skakao padobranom ostvarujući svoj dječački san. S obzirom da je imao dijagnosticiran PTSP od čega se, kako je izjavio, izliječio, možda ne bi bilo zgorega da ponovo posjeti svojeg psihijatra jer se iz ovih istupa i ponašanja naziru neki simptomi te bolesti.

Odličje za ulazak u Vukovar

Nedavno je Matić odustao od odličja junaka Domovinskog rata. To je čak bila jedna od njegovih jačih fraza u predizbornoj kampanji. Što je s takvim odličjem Matić htio? Zar nema već dovoljno podijeljenih odličja, odnosno zar ne bi uvođenje novog najvišeg ordena obezvrijedilo sve one koji su dobili visoka priznanja za svoje ratne zasluge? Čini se da je najava uvođenja takvog ordena ipak bio brzoplet i nepromišljen potez. Isto kao i najava gradnje bolnice za branitelje veterane od čega nema ništa. Gradonačelnik Vukovara Sabo i ministar Matić su kumovi i to je najčešće jedini put kroz institucije kako on dolazi u taj grad. Od vukovarskih se branitelja često čuje manjak poštivanja prema ministru Matiću, budući je kao branitelj, kako su mediji prenijeli, bio prisilno mobiliziran u jednom vukovarskom podrumu gdje se skrivao sve do rujna mjeseca. Stoga je moguće objašnjenje za taj orden u njegovom nazivu koji je trebao nositi po legendarnom branitelju Vukovara Blagi Zadri. Je li priča s tim ordenom zapravo bio Matićev pokušaj da se približi vukovarskim braniteljima?
Slijedeći bi tjedan trebao biti objavljen registar branitelja. Radi se o jednom potezu dvojbenih učinaka. Budući već sada stvara zbrku, vrlo vjerojatno će stvoriti još veću nakon objave, bez da spominjemo moguće negativne posljedice. Zapravo takve odluke s pravom otvaraju pitanje u čijem interesu se sve to radi? Kako je Matić proveo određeno vrijeme u srpskom logoru je li moguće da je za vrijeme tog zatočeništva ucijenjen? Poznato je kakvim je torturama srpska policija iznuđivala razna priznanja od zarobljenih branitelja. Tko zna je li i Matić bio prisiljen nešto potpisati, a sada ga se time ucjenjuje pa je to prava pozadina toliko isforsiranog objavljivanja Registra branitelja?

Autor:Marko Jurič
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.