Pukla je tanka veza HDZ-a i Kerumovog HGS-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor: hina

'Kap je prelila čašu' na sjednici skupštine potkraj srpnja kad je HGS prihvatio prijedlog kluba vijećnika SDP-a da se donese odluka po kojoj se župana Antu Sanadera (HDZ) 'razvlastilo' na posve drukčiji način nego je to učinjeno u gradu Splitu gdje je gradonačelnik Željko Kerum (HGS).

Splitsko-dalmatinski odbor HDZ-a danas je objavio da raskida koaliciju u županijskoj skupštini s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) predsjednika Željka Keruma te da je pokrenut postupak za smjenu predsjednika županijske skuštine Petroslava Sapunara (HGS).

“Koalicijski partneri HDZ, HSS i HSLS bili proteklih su godinu dana u županijskoj skupštini koalirali s HGS-om, ali od danas više nismo u koaliciji jer HGS krši dogovore i koalira sa SDP-om”, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik splitsko-dalmatinskog odbora HDZ-a Kruno Peronja. Kako je rekao, jednogodišnja koalicija s HGS-om teško funkcionirala te je županijski HDZ jednoglasno odlučio da više neće dopuštati ponašanje HGS-a koje je, kako je rekao, nasilno i mimo dogovora.

Objašnjavajući razloge za pokretanje postupka razrješenja Sapunara s dužnosti predsjednika županijske skupštine, Peronja je izjavio da je on “kršio statut i poslovnik o radu skupštine te nije poštivao zakonitost i propise”. Naglasio je kako je po zakonu od trenutka pokretanja tog postupka najkasnije u roku od 30 dana trebao uvrstiti u dnevni red zahtjev za razrješenje. Po njegovu tumačenju novi predsjednik trebao bi biti izabran iz koalicije HDZ-HSS-HSLS jer ima 19 vijećnika – najviše od ikoje druge političke skupine u skupštini s ukupno 51 vijećnikom.

Na novinarske upite rekao je kako je u koalicijskim odnosima HDZ-a i HGS-a “kap prelila čašu” na sjednici skupštine potkraj srpnja kad je HGS prihvatio prijedlog kluba vijećnika SDP-a da se donese odluka po kojoj se župana Antu Sanadera (HDZ) “razvlastilo” na posve drukčiji način nego je to učinjeno u gradu Splitu gdje je gradonačelnik Željko Kerum (HGS).

“Splitski gradonačelnik je predsjednik skupština trgovačkih društava u gradskom vlasništvu, a tako je bio i župan u trgovačkim društvima u županijskom vlasništvu sve do sjednice županijske skupštine 30. srpnja”, kazao je Peronja. HGS i SDP su, na prijedlog SDP-a, donijeli odluku da predsjednik skupština društava u županijskom vlasništvu više ne bude župan, nego predstavnici koje će imenovati skupština. Peronja je dodao je kako je u više drugih slučajeva, unatoč dogovorima s HDZ-ovim vijećnicima, HGS koalirao sa SDP-om.

HGS u skupštini ima 15 vijećnika, a SDP s koalicijskim partnerima HNS-om i HSU-om 14.

Župan Sanader je zamjerio predsjedniku HGS-a i gradonačelniku Kerumu na izjavama u medijima kako ga se premijerka Jadranka Kosor plaši te da vlada ne ulaže u Split. Zahvaljujući vladi i premijerki u Splitu i županiji provode se projekti, dodao je i kao primjer naveo nedavno otvorenje proširenog gata Sv. Duje te pet milijuna kuna koliko ih je vlada izdvojila za održavanje atletskog natjecanja Kupa kontinenata.




A Peronja je izjavio “kako ne žele više šutjeti kad netko napada vladu i premijerku, a istodobno se u dva brodogradilišta (splitsko i trogirsko) u županiji doznačuje novac iz državnog proračuna.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.