Goran Stanzl/PIXSELL

PUHOVSKI OŠTRO: ‘Dio političara upleten je u ratne zločine, od njih se ne moče očekivati suočavanje s prošlošću’

Autor: Hina

"Nacionalizam pruža mobilizaciju emocija i svaka politika se postavlja u ulogu takmaca, koji je više stradao u regiji", kazao je Puhovski

Centar za suočavanje s prošlošću “Documenta” predstavio je u srijedu u Zagrebu poimenični popis od 2224 poginulih i nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije, a na tribini koja je uslijedila ocijenjeno je da procesi pomirenja među postjugoslavenskim zemljama znatno nazaduju.

TERŠELIČ POHVALILA JOSIPOVIĆA I POZVALA: ‘Vođe se trebaju pokloniti žrtvama’

Na tom se događaju oglasio i bivši hrvatski predsjednik, Ivo Josipović.

Kazao je da je ključna riječ budućnosti u regiji pomirenje. Iako buduća zbivanja ne ovise isključivo od toga, pomirenje ljudi, politika i država bitno će utjecati i jedan je od važnijih faktora, kazao je.

Ponosan sam na svoje aktivnosti jer sam uspio pridobiti ljude koji su ozbiljno razmišljali o pomirenju, ali nažalost nisam dobio podršku drugih političara, ni lijevih ni desnih, kazao je Josipović i dodao da je gesta pijeteta vrlo važna.

Podržao je proces traženja nestalih, ali je kazao da je ključna politička volja, koje danas nema ni u jednoj od tri države – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Politika pomirenja nije nastavljena nakon mene i danas je pomirenje dalje nego prije pet ili deset godina jer političke elite te sukobe koriste za unutrašnje potrebe, kao i razmirice koje potpiruju sa susjednim državama, kazao je.

Ne treba zanemariti želju dijela elita da se istina nikad ne sazna, jer njihova povijest nije čista, kazao je Josipović.

On je rekao da je potrebna popuno jasna politička volja, te želja da se pronađe svaka nestala osoba, kao i puno komplementarnih aktivnosti od kojih neke neće ovisiti o djelovanju vlada.

Posebno je važno formiranje mladih ljudi, obrazovni sustavi ne daju dovoljno alata mladim ljudima da se formiraju tako da budu osobe sklone pomirenju i normalnim odnosnima između naroda i država, kazao je.

Pogrešna je nacionalistička dogma da dobar Hrvat, Srbin ili Bošnjak mora mrzite druge. Ispravno je da je to onaj koji se bori za dobre i plemenite odnose među ljudima i državama, zaključio je Josipović.

Puhovski: “Za pomirenje treba raditi s većinom”

Analitičar Žarko Puhovski složio se da procesi pomirenja slabe i ocijenio da okretanje prema manjima, premda je to nužna liberalna politika, neće dati rezultate, jer je za pomirbu potrebna ozbiljna većina.

“Ta ozbiljna većina danas je podložna nacionalističkim politikama, što je vidljivo po brojim pokazateljima, poput onoga da većina u Hrvatskoj teško osuđuju ustaše”, rekao je Puhovski.

Upozorio je da se i danas o žrtvama govori u obliku tisuća na ovoj ili onoj strani i dodao da trebao poći ne samo od točnog broja nego i točnog imena i prezimena svake osobe i da treba istražiti okolnosti stradanja svake konkretne osobe.

Nacionalizam pruža mobilizaciju emocija i svaka politika se postavlja u ulogu takmaca, koji je više stradao u regiji, kazao je Puhovski i dodao da je jedan broj političara upleten u ratne zločine i da se od njih se ne moče očekivati da se suoče s prošlošću.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.