Pixsell

Puhovski: Objava je djelo paraobavještajnog podzemlja

Autor: Marin Blažević

Žarko Puhovski bi volio da se riješi problem paraobavještajnih službi, dok Hebrang misli da je s objavom registra branitelja ugrožena sigurnost branitelja.

Bivši predsjednik HHO-a, Žarko Puhovski komentirao je netom objavljen popis branitelja Domovinskog rata, uz tvrdnju da je objava djelo paraobavještajnog podzemlja kojeg čine bivše obavještajne strukture. Svoje sumnje u podmetanje podupire činjenicama da je popis nepotpun, što određenim grupacijama koje su prije imale pristup registru odgovara. Ta činjenica, kako tvrdi, uglavnom izbacuje mogućnost djelovanja izvana, jer tada bi registar zacijelo bio objavljen u cijelosti.

– Volio bih da se ovaj slučaj raščisti, te da ljudi koji su najavljivali rješavanje problema s paraobavještajnim službama to i učine – kazao je u telefonskom razgovoru povodom objave registra hrvatskih branitelja Žarko Puhovski.

Na naš upit da li pritom misli na predsjednika Ivu Josipovića, kazao je:

– Da, u prvom redu mislim na predsjednika Republike, jer iako se radi o stvari od javnog interesa, ne smije se kršiti zakon, koji je ovdje evidentno prekršen, najvjerojatnije u svrhu nečijeg međusobnog razračunavanja – rekao je o mogućim motivima objave registra.

Na pitanje da li bi inače podržavao objavu popisa Puhovski odgovara potvrdno, ali ističe da se to mora napraviti u skladu sa zakonom, što se moglo postići skidanjem oznake tajnosti dokumenta ili izglasavanjem novog zakona.

– Jedino što bi me moglo natjerati da promijenim mišljenje bila bi situacija ukoliko bi cijeli Sabor bio protiv objave, jer to bi impliciralo eventualnu opasnost za državnu sigurnost ili njezine građane, u tom slučaju nestala bi sumnja na stranačka podilaženja biračima – ocjenjuje profesor.

Hebrang: ‘Ugrožena je sigurnost branitelja’

Sa Dr. Andrijom Hebrangom razgovarali smo dok je bio na putu za Vukovar i on nije skrivao iznenađenje rekavši da je vijest upravo čuo na radiju. Kaže da ga čitava situacija žalosti jer je Hrvatska ponovno pokazala kako se ne smije ponašati prema braniteljima, te da je njihova sigurnost sada ugrožena.

Također je izrazio sumnju u hakerski napad na poslužitelje Ministarstva odbrane i rekao:

– Ne mogu vjerovati da je moguće upasti u računalni sustav MORH-a. Ne mogu govoriti o odgovornosti ministra obrane za propust, kada još uvijek ne znam tko stoji iza svega. Svakako ću poduprijeti brzu istragu o cijelom slučaju jer su ovime grubo prekršena prava hrvatskih branitelja – kazao je Hebrang.

Profesora Puhovskog zamolili smo da prokomentira kršenju braniteljskih prava koja je istaknuo prof. dr. Hebrang.

– Ukoliko bi objava bila u skladu sa zakonom, tada ne bi bilo govora o kršenju ljudskih prava. Uostalom ne vidim zbog čega bi podatak trebao biti tajan, radili su nešto što je u javnosti dobro prihvaćeno, zašto je onda problem to objaviti – rekao je.

Evidentno je da je čitava situacija mnoge političke djelatnike zatekla nespremnima te da se malo tko nadao objavi. Saborski zastupnik Nenad Stazić kazao nam je da još uvijek ne barata dovoljnim brojem informacija i da ne želi davati konkretne izjave jer je i sam poprilično iznenađen objavom.


Na internetu osvanuo registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Autor:Marin Blažević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.