Foto: Damir Krajac / CROPIX

Puhovski Milanovića nazvao idiotom: ‘To što je napravio je žalosna glupost’

Autor: Dnevno

Malo je tko od bivših i sadašnjih političara, ustavnih stručnjaka i političkih analitičara, ali i građana ove zemlje, imao razumijevanja za u najmanju ruku neobičnu najavu predsjednika Republike kako neće izaći na izbore i glasati da se ne bi dovela u pitanje njegova politička neutralnost, kako je to novinarima pojasnio i šef SDP-a Davor Benardić.

Izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića da možda neće ni izaći na parlamentarne izbore ni ne čudi kada znamo da je izjavio i kako je Hrvatska  ‘slučajna’ država, te da nikako ne bi bio predsjednik iste jer je to za njega beznačajna funkcija, koja nema nikakvih ovlasti, pa se jednako tako ponaša i sada, nebitnim čineći sve demokratke procese u Republici Hrvatskoj. Činjenica da sve to podržava i čelnik SDP-a Davor Bernardič govori kako su oboje očito pukim spletom okolnosti i uz veliku dozu sreće, završili tu gdje danas jesu.

Profesorica Ustavnog prava Sanja Barić rekla je za Novi list da se njegova izjava može prvenstveno komentirati s političke, a manje s ustavnopravne strane.

”Meni se čini da je to malo nepromišljeno rečeno. I da je eklatantan primjer onog njegovog kada je i sam rekao da je brz na jeziku. Ono što je pozadinski želio reći je to da se on neće politički opredijeliti. Jedna lijepa misao, ali primjer koji je dao svojeg mogućeg ponašanja je nevrijedan komentara. Naravno da biračko pravo treba konzumirati svatko, pa tako i predsjednik države. I da biračko pravo nije izraz ovlasti predsjednika Republike, nego izraz ljudskog prava koje ima svatko. I nije u koliziji s dužnosti predsjednika da bude neutralan, nepristran i nestranački. To je baš primjer onoga da je Milanović brz na jeziku pa onda spoji nešto nespojivo. A posve je druga stvar ako se biračko pravo tretira kao obveza, a ne samo kao pravo. Nije u tome poanta. Poanta je što znači neutralnost, nepristranost i izvanstranačko obilježje djelovanja šefa države. A u dublje političke poruke o njegovoj naklonosti, u to uopće ne bih ulazila”, rekla je Barić.

Profesor Žarko Puhovski u izjavi za Dnevnik.hr Milanovićevu je izjavu ocijenio »potpuno neprimjerenom«.

”Svakakvih predsjednika smo vidjeli u povijesti demokracije, ali onog koji je samog sebe oglasio političkim idiotom, kao što je to napravio Milanović, nismo vidjeli. Onaj tko ne ide na izbore je politički idiot po definiciji. Izvorni termim idiota znači osobu koja se ne bavi zajednicom, pa ni minimalno tako da ide na izbore. To je nešto neopisivo neodgovorno i nimalo pametno, rekao je Puhovski. Dodao je da je sklon vjerovati da bi Milanović, kada bi mogao birati, radije imao Plenkovića za premijera nego Davora Bernardića.

Ali to je njegova privatna stvar. Njegov glas na izborima je njegova privatna stvar. Nema govora o tome da postoji bilo kakva obveza da on to iznosi javno. Dapače, to je na neki način zabranjeno. To što je napravio Milanović je žalosna glupost. Ništa drugo, rekao je Puhovski. Dodao je da je Milanović rekao da baš i nije na strani SDP-a kao što se od njega očekuje.

To mi stalno vidimo. Njegovo uvođenje svjetonazorskih tema bitno pomaže Plenkoviću. Plenkovića stalno optužuju da je ljevičar, a sada ga Milanović od Okučana gura dalje na desno. A to je Plenkoviću jako bitno. Jer ovo nisu izbori SDP-HDZ. Oni imaju svaki svoj zabran. Ovo su izbori HDZ-Škoro”, rekao je Puhovski.

 

Autor:Dnevno