fbpx

Pučki pravobranitelj podržao gay paradu, a zabrinut antigay prosvjedom

Autor: hina

Policijska uprava mora poduzeti sve mjere kako za osiguranje javnog reda i mira te sigurnosti svih sudionika Povorke ponosa, tako i za zaštitu njihovog dostojanstva i prava na mirno okupljanje, zaključuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić javno je danas podržao organizatore sutrašnje devete po redu “Povorke ponosa” i istodobno izrazio zabrinutost najavljenim prosvjedom protiv te povorke jer su u najavama tog skupa “izneseni netočni i homofobični navodi koji mogu biti poticaj na diskriminaciju i govor mržnje”.

– Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije i nacionalna institucija za promicanje i zaštitu ljudskih prava pučki pravobranitelj iskazuje javnu potporu organizatorima Povorke ponosa u namjeri da putem ovog skupa senzibiliziraju javnost i promiču vrijednosti civiliziranog društva kao što su tolerancija i pravo na različitost, zaštita dostojanstva svake osobe, nenasilje i iskorjenjivanje predrasuda i diskriminacije prema LGBT Q osobama – kaže u priopćenju pučki pravobranitelj.

Malčić, pak, u odnosu na prosvjed protiv gay parade u organizaciji mladeži HČSP-a izražava zabrinutost što su u najavama tog skupa “izneseni netočni i homofobični navodi koji mogu biti poticaj na diskriminaciju i govor mržnje”.


Istodobno upozorava da su diskriminacija temeljem seksualne orijentacije, kao i govor mržnje zakonom zabranjeni u Hrvatskoj.

– Stoga Policijska uprava, iako nije utvrdila da su se stekli uvjeti za zabranu ovog prosvjeda, mora poduzeti sve mjere kako za osiguranje javnog reda i mira te sigurnosti svih sudionika Povorke ponosa, tako i za zaštitu njihovog dostojanstva i prava na mirno okupljanje – zaključuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

LGBTIQ je skraćenica za lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.