Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PUČKE KUHINJE U VRIJEME PANDEMIJE I BLAGDANA: Negdje raste, a negdje pada broj korisnika, no nitko neće ostati bez obroka!

Autor:

Pojavom pandemije koronavirusa, brojni su ljudi ostali bez posla, a što vrijeme više odmiče, takvih je sve više. Uz to, Zagreb je opasno narušen zbog potresa u ožujku ove godine pa su ljudi ostali bez osnovnog, krova nad glavom i sigurnosti. U tom spletu okolnosti, brojni su se građani okrenuli pomoći pučkih kuhinja. Na svu sreću, u glavnom gradu organizirane su dodatne lokacije na kojima se vrši podjela obroka i to u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te Župom sv. Antuna Padovanskog.

U skladu s potrebama, njihov broj se zatim postepeno smanjivao. Trenutno stanje pak, nije nam poznato, a na naše upite iz grada ne odgovaraju.

U svakom slučaju, provjerili smo stanje u pučkim kuhinjama diljem Hrvatske, jer, osim što se suočavamo s pandemijom, pred nama je predblagdansko vrijeme, a upravo tada zna i porasti broj korisnika pučkih kuhinja.

Sestra Tihomira iz Družbe sestara milosrdnica zadužena je za jednu malu zagrebačku pučku kuhinju u koju svaki dan dođe od 150 do 200 ljudi. Ta brojka, navodi, porasla je zbog pandemije, koja je utjecala i na sam rad pučke kuhinje.

“Nijedan dan nije se dogodilo da nismo imali dovoljno sredstava, no tek od ljeta počeli smo opet kuhati. Do tada smo korisnicima dijelili suhu hranu”, tvrdi pa prepričava kako su znali kuhati i vrući čaj, no sada, zbog epidemioloških mjera, korisnike ne smiju pustiti u samu pučku kuhinju.




“Prije ih je u prostor ulazilo 70, sada ih pustimo oko 18. Prilikom ulaska mjeri im se temperatura, dezinficiraju ruke, naravno održava razmak”, rekla je. Ističe i kako im to ni ne predstavlja neki problem jer puno ljudi hranu nosi doma. A nje, ponavlja, na svu sreću ima dovoljno.

Inače, ova pučka kuhinja dijeli obroke svaki dan od 11 sati pa do isteka zaliha. “Ako ostane dovoljno, onda dajemo i repete, a ako ne, onda nema. Ali svi dobiju bar porciju”, govori.

O zalihama za Božić ne brine. Bit će dovoljno, tvrdi. “Puno nam je ljudi već pomogli i nastavlja nam pomagati. Zahvalila bi se svim znanima i neznanima, Udruzi sv. Vinka, volonterima, Forumašicama…”, rekla je pa otkrila kako će za Božić korisnicima pokušati napraviti poklončiće koje će dijeliti uz same obroke, a planiran je, tvrdi, i svečani ručak.




Pitali smo je kako možemo pomoći, odgovorila je: “Nama je svaka pomoć dobrodošla, ali kad se srca slože i ta korona i sve se može prebroditi”, zaključuje.

PUČKA KUHINJA OSIJEK
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Porast broja korisnika pučkih kuhinja od ožujka bilježi i osječka pučka kuhinja. “Naši korisnici većinom su stariji ljudi koji tada zbog pandemije nisu smjeli izaći van pa im je pomoć bila potrebna”, pojašnjava nam Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja pučke kuhinje Osijek koja radi u sklopu tamošnjeg Crvenog križa.

Tvrdi kako su njihovi korisnici najčešće osobe s otežanim kretanjem pa su u vrijeme začetka pandemije, točnije od 16. ožujka, obroke počeli dostavljati na kućnu adresu, a s praksom su nastavili i sve do danas.

“Imamo pet dostavnih vozila koji od 10 do otprilike 14, obiđu 306 korisnika dnevno te podijele jednako toliko obroka”, dodaje.




Za Božić, tvrdi, očekuju isti broj korisnika kakav je i tijekom godine, ipak, optimistična je, broj bi se mogao i potencijalno smanjiti, no ta brojka mogla bi biti neznatna.

“U tijeku je zabrana druženja pa bi i to moglo utjecati na broj korisnika”, zaključuje.

Pad broja korisnika zabilježio je i dubrovački Hotel Gruž u sklopu kojeg radi i tamošnja pučka kuhinja. “Korisnici nam nisu rasli, za divno čudo. Štoviše, desetak ih je izgubilo pravo preko centara za socijalnu skrb”, govori nam Vido Raić, ravnatelj pučke kuhinje.

“Broj korisnika svaki mjesec varira, ali bude ih oko 170 prosječno“, istaknuo je.

U zimskim mjesecima pak i oni očekuju porast, no spremni su na sve. Njihovi zaposlenici-kuhari podijeljeni su u timove koji rade sedam dana, a onda idući tjedan dolazi drugi. Zbog pandemije dakako.

Obroke pak dijele svaki dan od 12 do 14 sati, a korisnici najčešće nose hranu doma. “Najčešće su samci”, tvrdi Raić.

Upitan o zalihama i potrebnoj pomoći odgovara: “Imamo sve. Korisnici su zadovoljni”, zaključio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.