Prvu sjednicu Sabora te početak rada nove Vlade možemo očekivati puno prije nego to određuju zakonski rokovi!

Autor: Tea Šojat

S obzirom da će DIP u četvrtak objaviti službene i potpune rezultate izbora koje će potom potvrditi i Ustavni sud, započet će i rok od 20 dana u kojem se mora održati prvo zasjedanje Hrvatskog sabora. Sutra će predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković otići na konzultacije kod predsjednika države Zorana Milanovića te mu predočiti minimalno 76 potpisa, koliko je potrebno za sastavljanje nove vlade, čime će mu biti povjeren mandat za sastavljanje Vlade.

Proces sastavljanja Vlade nema zakonski rok za koliko se taj proces mora odviti.

Predsjednik Republike određuje mandatara za sastavljanje nove vlade. Iako nije obavezan, predsjednik u pravilu za mandatara imenuje predsjednika stranke koja je osvojila najviše glasova.

U Ustavu stoji da se mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi (mandataru) koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru.

Osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat (mandatar) za sastav Vlade predlaže članove Vlade. Tek kad predsjednik povjeri povjerenje mandataru, na osnovi gore navedenih kriterija, počinju teći rokovi za formiranje Vlade

Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana ( krajnji rok bi trebao biti 17. kolovoz)  od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Za izglasavanje povjerenja potrebna mu je natpolovična većina glasova svih zastupnika u Sabora.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne sastavi Vladu, Predsjednik Republike mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana, ako ni tada ne sastavi Vladu ili ta Vlada ne dobije povjerenje od Hrvatskog sabora tada će Predsjednik Republike Hrvatske povjeriti mandat za sastav Vlade drugoj osobi. Ako Vlada Republike Hrvatske ne bude sastavljena ni tada, Predsjednik Republike Hrvatske će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.




Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Predsjednik je nedavno rekao kako nema definiranog roka u kojemu mora odrediti mandatara nove Vlade, ali da će se u početku voditi konzultacije s onima koji mu donesu 76 potpisa, koliko je potrebno za većinu.

‘Konzultacije će stvarno biti konzultacije, a ne zabavni park za paradu. Bit će jako transparentno, onako kako u nekim situacijama nije bilo i time se narušavalo povjerenje u demokraciju. Nemam favorita u tim izborima’, rekao je tada Milanović.




Prvu sjednicu Sabora odrediti će predsjednik Zoran Milanović, a do izbora novog predsjednika vodit će ju Gordan Jandroković, s obzirom na to da je on bio predsjednik Sabora u prethodnom sazivu. Ako on bude spriječen ili eventualno ne bude izabran, umjesto njega sjednicu će voditi najstariji izabrani zastupnik, iako po onome što smo do sada čuli, Gordan Jandroković će ostati predsjednik Sabora, a jedino što se  u njegovom slučaju promijenilo jest što je odstupio s mjesta glavnog tajnika HDZ-a.

U tih prvih 20 dana (krajnji rok bi trebao biti 05. kolovoz ) zastupnici se moraju okupiti u Saboru, no prvo zasjedanje ne mora nužno biti i konstituirajuće. Takav primjer već se dogodio na izborima 2015. godine, kada je Sabor prvi put zasjedao 3. prosinca, no konstituiran je tek 28. prosinca. Prema Ustavu, Sabor se konstituira izborom predsjednika Sabora na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika. Nije propisan zakonski ni ustavni rok u kojem se mora konstituirati Sabor.

S obzirom da je premijer Andrej Plenković izjavio kako neće biti pauze, odnosno godišnjeg odmora za novu Vladu te kako će nova Vlada odmah nastaviti sa radom, može se očekivati kako će prva sjednica Sabora biti već idući tjedan, u slučaju da će se moći okupiti većina u Saboru i termin izglasavanja povjerenja novoj Vladi umjesto do 17. kolovoza, mogao bi se dogoditi već na prvoj sjednici Sabora, čime bi se na neki način ubrzanim procesom odvila i prva sjednica i predstavljanje programa Vlade, kao i izglasavanje povjerenja novoj Vladi, u slučaju da većina zastupnika i u Hrvatskom saboru podrže nastojanja premijera Plenkovića da nova Vlada službeno što prije započne sa radom.

USTAVNI STRUČNJAK ZA DNEVNO POJASNIO ŠTO NAKON IZBORA: Evo kada bi moglo doći do konstituiranja nove vlasti u Hrvatskoj

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.