foto: Kurir

PRVI PLENKOVIĆEV DRŽAVNIČKI POTEZ: Premijer je eliminirao i ušutkao Pupovca

Autor:

Do prije svega nekoliko tjedana, prvi se čovjek hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković vrlo odmjerenom retorikom obraćao čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, jednom od manjinskih zastupnika o čijim je rukama u Saboru, donedavno ovisila stabilnost Vlade. Zbog Pupovčevih što izravnih, što manje izravnih poruka koje je dio javnosti protumačio i kao ucjene Plenković je ulazio u konflikte s braniteljima, sklanjao HOS-ove ploče, smjeniovao svoje ministre, ratificirao konvencije koje su izazivale razodor u HDZ-u, no izgleda kako je to prošlo vrijeme pa se tako premijer proklamirao u ono što je prema najavama znatno ranije trebao biti.

Naime, Plenković je po svemu sudeći postao državnik pa je tako ovih dana vrlo sarkastično i pomalo cinično odgovorio na Pupovčeve javne jadikovke i prijetnje o (ne)podržavanju vladajuće koalicije zbog fašnika na kojem je spaljen njegov lik, a na što nije valjano reagirano, jer SDSS-ovac je navikao biti u središtu drame kroz koju skreće pažnju na sebe i održava se na vlasti.

 “Nisam se čuo, razgovarat ćemo ako treba”, odgovorio je premijer u srijedu navečer poslije završetka obilježavanja 29. obljetnice osnivanja HDZ-a Trnje. “Moj broj je poznat svakom koalicijskom partneru, svatko slobodno može nazvati, otvoriti bilo koju temu i ako ima nekih otvorenih pitanja, rado ćemo o tomu razgovarati”, poručio je Plenković dodajući da će sastanak održati naredni tjedan. Predsjednik SDSS-a malo prije toga obznanio je kako će o tome hoće li ostati uz vladajuće odlučiti nakon izbora u Lici.

Izjave ovog tipa od strane Pupovca, očito više nitko ne doživljava pretjerano ozbiljno iako su unazad nekoliko tjedana prijetnje ovog tipa doista uznemiravale predstavnike vlasti. Sada pak svi Plenkovićevi kadrovi progovaraju o stabilnoj vladi te vrlo uigranu ignoriraju njegovu žestoku retoriku. Da stanje po vladajuće nije ni blizu zabrinjavajućeg potvrdila je Kuščevićeva umirujuće retorika kroz koju je jasno dao do znanja da ne vidi problem u karnevalu te da vlast u kojoj sjedi brine o manjinama, ni ostali koalicijski partneri nisu pretjerano ozbiljno doživjeli Pupovčevo spaljivanje i ostatak sage koja se nakon toga odvila. I baš zato, nije ovdje više u pitanju ni Plenković, ni vlada ni partneri. U pitanju je Pupovac i njegov obraz, njegova stranka, čemu čekanje i javne prijetnje pored toliko silnih principa na koje se poziva, čemu odgađanje? Zašto ne napusti vladu sad i odmah? Što ima od prijetnji kada u konačnici i ne padaju na plodno tlo? Nije li sve to pucanj u prazno? Jer treba znati da Pupovac nije naivac, zna on vrlo dobro da Plenkoviću koji i bez SDSS-a ima preko 76 ruku više nije potreban pa ga zato i nije briga za ono što priča. O da, vjerovali ili ne Andrej Plenković marginalizirao je Milorada Pupovca.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.