Pixabay

PRVI DIGITALIZIRANI GRAD U HRVATSKOJ: Građani odlučuju o troškovima grada

Autor: Dnevno.hr

Bjelovar kreće u milijun kuna vrijedan posao digitalizacije 100 poslovnih procesa gradske uprave, a projekt će izvoditi softverska tvrtka In2.

“Želimo otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji grad, grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer, istaknuo je Dario Hrebak”, gradonačelnik Bjelovara.

Hrebak ovaj plan ima na umu još otkad je postao gradonačelnik, a projektom želi Bjelovar učiniti i najtransparentnijim hrvatskim gradom, te liderom u borbi protiv korupcije, navodi Gradonačelnik.hr

Time će Bjelovar postati prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj, a građani će imati pristup svim financijskim transakcijama i računima grada.

“Nakon što digitaliziramo sve radne procese i tako maksimalno povećamo efikasnost i smanjimo troškove naše gradske uprave, želimo otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima”, govori Hrebak.

Hrebak također ističe: “Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko grad i na što troši. Imat će uvid u sve račune i transakcije, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinske radove, koliko na projekte… Osim toga, postojat će posebna tražilica preko koje će se moći pretraživati sve gradske fakture. Doslovno, moći će se utipkati ime restorana, hotela, tvrtke… i sustav će izbaciti kad, koliko i za što je grad Bjelovar platio na njihov račun”.

Svi građani imat će mogućnost sudjelovanja u odlukama o gradskim projektima i gradskom proračunu. Iako na ovaj način riskira svoje mjesto na vrhu, što mu mnogi upućuju, Hrebak kaže da se neće ni dopustiti situaciju u kojoj bi ga se prozvalo bez razloga.




Gradonačelnik.hr piše kako će građani putem aplikacije sami moći predlagati određene iznose za određene projekte.

Bjelovar će tako brzo postati digitalizirani grad u kojem će aplikacija omogućiti izbore i odluke o pitanjima preko anketa i minireferenduma što je jedan od velikih koraka demokratizacije za koji će trebati još malo vremena.

“Vjerujem da će većina građana prihvatiti naš poziv da se uključe i sudjeluju i u anketama i kreiranju proračuna. Gradska uprava je tu zbog svojih građana, riječ je o njihovim novcima, a mi ćemo im pružiti priliku da budu aktivni sudionici i kreatori gradske politike umjesto da se njihov glas čuje tek jednom u četiri godine na izborima”, zaključuje Hrebak.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.