Hotel Bellevue

Prvenstvo sommeliera u hotelu Bellevue okupit će najbolje hrvatske stručnjake za vino i hranu!

Autor: Dnevno.hr

U lošinjskom hotelu Bellevue 22. i 23. listopada održava se 22. prvenstvo sommeliera Hrvatske. Organizator prvenstva je Hrvatski sommelier klub, dok su pokrovitelji prvenstva Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Kvarnera.

Ovogodišnje, 22. po redu izdanje, okupit će dosada najveći broj sommeliera iz svih krajeva Hrvatske, posebice onih iz velikih hotelskih kuća. Tako će hotelski brend Lošinj Hotels & Villas predstavljati čak četvero sommeliera – Marko Marak iz hotela Aurora, Norbert Češljić kao predstavnik Borik Mediterannean bara, Filip Veselovac u ime hotela Bellevue te Marija Nerea Fidalgo ispred Boutique Hotela Alhambra.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske počinje četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. Pismeni ispit obuhvaća pitanja o povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva, definiciji, zaštiti, regionalizaciji i podjeli vina te pitanjima iz struke, poput onih koja je zadaća sommeliera, koji je osnovni pribor kojim se služe i kako se poslužuju vina. Praktični dio natjecanja sastoji se od degustacije „na slijepo”, tzv. blind tasting, tijekom kojega sommelieri trebaju ocijeniti i opisati vino, locirati područje iz kojeg dolazi, identificirati proizvođača i godinu berbu te procijeniti trajnost i dati preporuku za jelo uz to vino.

Nakon toga, polufinaliste natjecanja očekuje pismeni test na engleskom jeziku o svjetskim vinima te najpoznatijim vinskim regijama Europe i svijeta, prepoznavanje četiri različita stila piva te pronalaženje grešaka u vinskoj karti. U finalu će nastupiti tri najbolja sommeliera, koji će pred publikom pokazati svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina „na slijepo“. Osim toga, iskazat će se u prepoznavanju šest različitih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Finalni dio natjecanja otvoren je za javnost, a počinje 23. listopada, u 17 sati, u hotelu Bellevue. Pobjednika prvenstva predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera (ASI Contest of the Best Sommelier of the World) koje će se od 10. do 15. ožujka 2019. održati u belgijskom Antwerpenu.

Ovogodišnje izdanje prvenstva sommeliera Hrvatske posebno je po tome što okuplja najveći broj sommeliera dosad i to u hotelu koji snažan naglasak stavlja upravo na enološku ponudu. Uz to, hotelski brend Lošinj Hotels & Villas u sklopu kojega je i Bellevue, može se pohvaliti educiranim zaposlenicima, koji svojim znanjima i vještinama nadopunjuju cjelokupnu turističku ponudu otoka Lošinja. Naime, obrazovanje i edukacija u LH&V-u, imaju vrlo važnu ulogu pa se tako svi stalni i sezonski zaposlenici imaju mogućnost dodatno educirati. Uz internu akademiju specijaliziranu za visoku uslugu hotela 5* u odjelima hrane i pića, zaposlenicima je omogućeno i školovanje na vanjskim institucijama, posebice za visokospecijalizirana zanimanja poput conciergea, barmena, sommeliera ili batlera. Uz to, naglasak je stavljen i na stipendiranje zaposlenika koji se odluče za fakultet, magisterij ili specijalistički studij, kao i srednjoškolaca kojima je omogućena stručna praksa. Za više informacija, molimo kontaktirajte: Renata Potočnik, 091 604 0050, [email protected]; Marko Ćustić, 091 345 9981, [email protected]; [email protected]

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.