Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prva kazna Hrvata zbog migranata: Nije moguće da je ovo učinio!

Autor: dnevno.hr

Dva navodna migranta koja je starija gospođa “uhvatila” u jednom marketu u Samoboru, zapravo su bili zaposlenici tvrtke Rimac automobili, gdje su radili s urednim boravišnim i radnim dozvolama.

Na građane je apelirao njihov poslodavac Mate Rimac, a umirio ih je i gradonačelnik Krešo Beljak koji je demantirao informacije koje se šire društvenim mrežama kako samoborskim krajem tumaraju grupe migranata.

Nelagoda od nepoznatih i sve više neželjenih došljaka s istoka još se može razumjeti, međutim, posljednjih dana ona je prešla u pravu histeriju. Sve je krenulo migrantskim prosvjedima i blokadom granice na Maljevcu. Iako ih se, što preko krijumčarskih ruta, a što u samostalnim aranžmanima, preko Hrvatske do Slovenije probilo više od 6.000, kaznena djela s kojima se dovode u vezu na karlovačkom području nisu strašnija od provaljivanja u vikendice i napuštene kuće u traženju zaklona (izuzev pokušaja napada na policajca na području Netretića), preko društvenih mreža se upozorava Hrvatice da ne nose minice, jer će biti silovane, a njihovi partneri zaklani.

Jedna je žena objavila vijest, koja se proširila brzinom munje, da je na Plitvicama šestero migranata silovalo 13-godišnjakinju, a oca joj pretukli toliko da je čovjek i danas u bolnici u komi, a sve joj je u povjerenju ispričala konobarica u Slunju. Vijest je, dakako lažna.

Sličnih teških kaznenih djela nije bilo ni u Unsko-sanskom kantonu u kojem je trenutno najveći balkanski migrantski hot spot. Velika većina kaznenih djela od njih 300 koje su počinili migranti odnosi se na imovinske delikte. Dogodili su se jedno ubojstvo i jedno silovanje, ali oba ta strašna kaznena djela počinio je isti čovjek, Alžirac, i u oba slučaja na štetu dvojice drugih migranata.

Potpunom blokadom granice na karlovačkom području, migranti se, u pokušaju da dođu do Slovenije, okreću na jug tražeći “mekši” teren za ilegalni ulazak. Zato se stvara nova ruta kroz Hrvatsku i ona ide Likom, a potom Gorskim kotarom, što je dovelo do opće panike među Ličanima.

Prozivaju policiju jer smatraju da se stvar zataškava, lokalni mediji izvještavaju kako su dvojica upala u sami centar Gospića, te donose reportaže s terena prenoseći svjedočanstva uznemirenih Ličana. Tako su u selu Kosa lički novinari došli do osobe koja otkrila 12 migranata, “ali zbog straha ne daje izjavu” novinari ipak doznaju “da ih je vidio kada je išao na ispašu ovaca”, a “baku Milku, koja ih nije vidjela, ali zna za njih, strah je kada psi laju, jer kaže, mogu doć oni i ubit je”. “Kažu mi da uzmem “sikiru”, ali što ja njima mogu”, žali se baka Milka.




Umirujuće informacije iz PU ličko-senjske koje odašilje glasnogovornica Maja Brozičević o tome kako policija radi svoj posao ne pomažu. Ona poziva sve građane da bilo kakvu situaciju koja im je sumnjiva i sigurnosno opasna prijave policiji, ali i moli da ne šire dezinformacije na društvenim mrežama. Ličani teško prihvaćaju da su dvojica Afganistanaca, koje su vidjeli u šetnji Gospićem, potpuno legalno ušla u Hrvatsku i odsjela u mjesnom hotelu na nekoliko dana, jer su došli u posjet rođaku koji je kao krijumčar migranata uhićen i smješten u gospićki zatvor.

Tomislav J. (34) iz Otočca gotovo je završio kao priča u dnevniku jedne nacionalne televizije gdje je trebao svjedočiti o tome kako ga je grupa migranata prebila bukovim kolcem, međutim, ispostavilo se da se čovjek napio pa je htio poslodavcima, Hrvatskim šumama, opravdati kašnjenje pa je izmislio napad, tako barem smatra policija. Potvrdili su nam u PU ličko-senjskoj (ne navodeći identitet osobe) da su muškarca prekršajno prijavili zbog “izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana”. Ovo je prva takva prijava koje je proizašla iz migrantske krize i histerije izazvane njihovim prisustvom.

Okrivljeni Tomislav i dalje se smatra žrtvom, a ne počiniteljem. Rekao nam je da ih je uhvatio u šumi i slikao mobitelom te da im je govorio: “Foto, polis, foto, polis”. Mislio ih je, kaže, poslikati pa taj dokaz predati policiji. Potom je osjetio jak udarac granom po leđima, a kad je pao, još i po kuku.




“Onda je jedan od njih rekao: ‘No fajt, pis, pis’ pa sam i ja krenuo u priču: ‘Pis, pis’. Sve sam lipo s njima pričao i onda su me pustili. Čim sam uhvatio prvi signal, zvao sam policiju. I što se dogodilo? Mene uhitili na kraju, bio sam tri sata na ispitivanju, završio na poligrafu. Optužili me da sam dobio novac od televizije za snimku. Ispao ja kriminalac, a ne oni”, ispričao nam je u dahu Tomislav.

Prema podacima kojima raspolaže lička policija, do sada su evidentirali 228 ilegalnih migratana te uhitili tridesetak krijumčara. Nema povećanja kaznenih djela krađa i teških krađa, štoviše u ovoj godini ih je počinjeno samo 333, što je 146 takvih kaznenih djela manje nego u istom razdoblju lani. S migrantima povezuju tek jednog Alžirca, koji je u Korenici ukrao bicikl. Povećan je broj kaznenih djela koja imaju veze s narušavanjem nepovredivosti doma s tri na 20, od čega ih se šest u Korenici i pet u Otočcu može povezati s migrantima, piše Jutarnji list.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.