Prozvan zbog curenja informacija, Uskok ide do kraja

Autor: hina

'Kako sva upozorenja nisu dala rezultate, to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona', stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK je danas počeo istraživati kako je iskaz Ive Sanadera na prvom ispitivanju pred zamjenicama ravnatelja USKOK-a dospio u novine te je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

“Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo s provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa”, navodi se u danas objavljenom priopćenju na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali okrivljenog I.S.

Večernji list je, dodaje se u priopćenju, u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio članke u kojima je objavljen sadržaj dokazne radnje prvog ispitivanja I. S. koji je svoju obranu dao zamjenicama ravnatelja USKOK-a.

“Iz sadržaja članaka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD-a na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika. Naime, u skladu s Zakonom o kaznenom postupku sadržaj prvog iskaza osumnjičenika se ne diktira na zapisnik nego snima posebnim uređajem i bez pregledavanja te snimke novinar nije mogao objaviti navedene članke”, stoji u priopćenju.

“Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane, to su izvršene provjere tko raspolaže navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da su uz USKOK i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimke obrane dobili i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i skladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili”, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Dakle, ističe se u priopćenju, “Ured nije jedini koji je u posjedu navedene snimke i stoga su tendenciozne tvrdnje kako je Ured te snimke dao neovlaštenim osobama. Svrha je tih tvrdnji skrenuti pozornost s mogućih počinitelja i samim time diskreditirati rad državnog odvjetništva u cjelini stvaranjem predodžbe o tome kako upravo ‘iz USKOK-a cure informacije'”.

Ovo nije prvi slučaj takvog postupanja i do sada je, kako stoji u priopćenju, Ured u više navrata tražio ili sam provodio izvide i dokazne radnje kako bi se utvrdile osobe koje su odgovorne za povredu tajnosti istrage.




“Objavljivanje sadržaja dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika i prebacivanje odgovornosti za odavanje tajnosti postupka na Ured ukazuje kako nije dovoljno samo ukazati na kršenje zakona te kako se bez kaznenog progona ne može zaštititi tajnost postupka”, navodi USKOK i napominje kako je “u niz navrata, pa čak i dopisima Večernjem listu odgovorne upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a”.

“Kako sva upozorenja nisu dala rezultate, to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona”, stoji na kraju priopćenja USKOK-a.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.