Ilustracija Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PROVALIJA! PROPAST! KOLAPS! Najmoćniji ministar u problemima: Plenković ga jednim potezom ‘pokopao’

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković, jednim je djelom kapitulirao pred zahtjevima prosvjetara i predstavnika njihovih sindikata, iako je do prije nekoliko dana glumatao principijelnost te se pozivao na priče o stabilnosti financijskog sustava. No, to što je Plenković popustio pred zahtjevima prosvjetara uistinu i jest izazvalo glavobolje u resoru ministra financija Zdravka Marića.

”Ovo će pokrenuti lavinu”, prepričavaju naši sugovornici iz Ministarstva te kažu da je ministar razočaran i sve nervozniji. ”Prosvjetari doista jesu uspjeli u svojem naumu, međutim, to što je Plenković pristao na njihov zahtjev otvorilo je prostor za sve ostale skupine zaposlenika u javnom sektoru, a to predstavlja problem za proračunski suficit. Treba imati na umu i obećanu povišicu od 6,12 posto svim državnim zaposlenicima, koju je Plenković najavio misleći da će tako smiriti štrajkaše. I što sada? Kako će se iz toga izvući u predizbornoj godini? Radi se o 250 tisuća ljudi koji će dobiti povišice i po 500 kuna i sve to već iduće godine. To neće proći ‘lišo’, cijelom sustavu prijeti urušavanje. Plenkovićeve darove svi bismo mi mogli skupo platiti, proračun je od 2021. opterećen za novih 1,9 milijardi kuna, a sad Marić negdje i za prosvjetare mora pronaći oko 400 milijuna kuna godišnje, no nitko ne pita gdje su novci i kako ih namaći. Marić nakon ovoga mandata, sve i da HDZ ostane na vlasti, definitivno neće biti ministar, a pitanje je hoće li s ovim pritiskom preživjeti i iduću godinu”, ogorčen je naš sugovornik koji tvrdi da novca neće biti za druge najavljivane projekte što će kod građana izazvati gorčinu i pobunu.

”Za što smo mi podijelili povišice? Bez ikakvih reformi, bez ikakve strategije. Bez analize koeficijenata, bez ikakva smisla. Pa kud to vodi? Osim toga, vidite i sami da nisu ni svi u prosvjeti zadovoljni Plenkovićevim popuštanjem, s jedne strane imate ove Plenkovićeve darove, s druge strane među gospodarstvenicima vlada kaos, nema radnika, uvozi se radna snaga, proširuju kvote za uvoz, gdje to sve skupa vodi, u propast najvjerojatnije”, zaključuje naš ogorčeni sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.