Protukorupcijsko vijeće: Sanaderove tvrdnje su apsurdne

Autor: Damir Kramarić

Utvrđena je moguća kaznena odgovornost bivšeg potpredsjednika Vlade, pa je logično da se odmah ispita i bivši premijer – ističe Željko Jovanović u reakciji na 'otvoreni demanti' bivšeg premijera Sanadera.

Osvrnuvši se na pismo bivšeg premijera Jutarnjem listu, u kojem se Ivo Sanader ograđuje od djelovanja bivšeg potpredsjednika Vlade, te u kojem tvrdi da je normalno da je Polančec mnoge stvari radio na svoju ruku a bez njegova znanja, Željko Jovanović (SDP), predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, istaknuo je da su smiješne takve Sanaderove tvrdnje, s obzirom da svi koji se bave politikom znaju u kolikoj je mjeri bivši premijer autokratski vodio i stranku i Vladu.

U Saboru se ne može dogoditi da neki HDZ-ov zastupnik nešto reče, a da prije toga dopuštenje ne traži od dr. Andrije Hebranga, a kamoli bi se članovi Sanaderove Vlade usudili raditi nešto bez znanja njihovog bivšeg šefa. Apsurdne su, stoga, Sanaderove tvrdnje da on nije znao što članovi njegove Vlade rade u Podravci, Ini ili Plivi. Mislim, stoga, da bi bilo normalno da organi gonjenja ispitaju i bivšeg premijera. Jer ako je utvrđena moguća kaznena odgovornost potpredsjednika Vlade, logično je da se ispita i bivši premijer – ističe Željko Jovanović, dodavši da je ovo sada pravi test za nedavno uspostavljenu uskočku vertikalu, gdje će se vidjeti mogu li građani doista biti uvjereni da pravosuđe napokon radi svoj posao , ili još uvijek postoje nedodirljivi.


– Ako uskočka vertikala funkcionira, onda bi svatko tko je na bilo koji način umočen u koruptivni hranidbeni lanac trebao biti ispitan i istražen. Isto vrijedi i za bilo kojeg člana SDP-a za kojeg bi se moglo utvrditi da je povezan s korupcijom – kaže Jovanović. Dodaje na kraju da je aktualni ministar pravosuđa Ivan Šimonović načinio velik iskorak u borbi protiv korupcije, no da je očito kako vladajuća stanka još i danas vrlo često koči to njegovo protukorupcijsko djelovanje.


Sanader nije siguran da li je iznad ili izvan zakona

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.