Screenshot Google Maps

Prosvjed u Konjščini protiv toplane i energane, strah ih spalionice

Autor: Hina

Više od 500 stanovnika Konjščine i okolnih mjesta prosvjedovalo je protiv projekta izgradnje toplane i energane za koju se u Kriznom Eko stožeru Konjščina, organizatoru prosvjeda, pribojavaju da bi mogla postati spalionica otpada.

Ines Frčko iz Kriznog stožera kazala je Hini kako je razlog prosvjeda revolt nezadovoljnih građana zbog nedovoljno informacija vezanih uz postupak koji se provodi u realizaciji projekta toplane i energane u Gospodarskoj zoni Jertovec u Općini Konjščina. Dodala je kako javnost nije informirana o tom projektu jer nije provedena javna rasprava.

“Javnost nije informirana čak niti transparentnošću javnih dokumenata, a mještani su se digli na noge zato što smatraju da jedna takva spalionica ne pripada u naseljeno mjesto, tim više što se planira realizirati na otprilike 120 metara od prve naseljene kuće”, kazala je Frčko.

Po njezinim riječima toplana i energana bi trebala služiti za proizvodnju toplinske energije za stanovništvo Općine Konjščina. Građani su, pojašnjava, nakon analize brojaka vezanih uz projekt, došli do zaključka da ta količina otpada koja bi se spaljivala u toplani i energani ne može proizvesti dovoljno toplinske energije za sve stanovnike općine. Osim toga, Frčko je naglasila kako građani smatraju da tu postoje neki privatni interesi, budući da postoji i ulaganje od strane privatnog trgovačkog društva.

“Pretpostavljamo da bi to društvo tada i diktiralo cijene te energije u našoj općini”, kazala je.

Po riječima Frčko projekt je već pokrenut i postoji idejno rješenje koje je poslano u institucije koje bi trebale dati zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. No, nastavlja Frčko, građani tom dokumentacijom ne raspolažu i nisu dovoljno upućeni. Pozvali su općinsku vlast da im podastre dokumentaciju, kako bi bili obaviješteni o svemu što se događa.

Dodala je kako je javnosti predstavljeno da je riječ o spaljivanju komunalnog otpada i bio mase ali da u Kriznom EKO stožeru smatraju da je prema idejnom rješenju riječ o puno gorim ulaznim gorivima. Naglasila je kako su od biomase spominjani čak i medicinski i komunalni otpad te različite vrste plastike, a možda najgore od svega je, ističe Frčko, dehidrirani mulj koji koncentrira najveću količinu štetnih, odnosno kancerogenih tvari koje bi u naseljenom mjestu negativno utjecale na zdravlje i okoliš.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.