fbpx

Prosvjed Brođana u Zagrebu – Zrak čistiji tek za dvije godine?

Autor: Ratko Martinović

Desetci građana Slavonskog Broda s prebivalištem u Zagrebu danas su prosvjedovali pred Ministarstvom za zaštitu okoliša. Razlog je onečišćeni zrak kojeg ispušta rafinerija iz Bosanskog Broda.

Desetci građana Slavonskog Broda s prebivalištem u Zagrebu danas su prosvjedovali pred Ministarstvom za zaštitu okoliša. Razlog je onečišćeni zrak kojeg ispušta rafinerija iz Bosanskog Broda.

Još najmanje dvije godine ista situacija

Prosvjed je pokrenula građanska inicijativa ‘Kad ako ne sad… Brođani ne dajte da vas truju’ uz podršku Hrvatskog helsinškog odbora, no unatoč najavi u svim renomiranim medijima na skup se odazvalo tek četrdesetak građana ovog slavonskog grada.


Prosvjednike je nešto kasnije primio ministar Mihael Zmajlović, sastanak je potrajao nekih pola sata, a navodno ništa konkretno nije zaključeno osim već poznatoga – barem još dvije godine neće biti promjena. Razočarani Brođani su spremni i na najradikalnije poteze, poput postepenog ili potpunog zatvaranja naftnog cjevovoda koji se nalazi u Slavonskom Brodu.

Dogradonačelnik podržao Brođane u prosvjedu

Brođane već godinama guši sumporovodik u često deseterostruko većim količinama od zakonom dopuštenih, a osim prosvjednih nota nisu vidjeli previše rezultata. Grad Brod i gradonačelnik Mirko Duspara unatoč tome što sa svoje pozicije ne mogu previše poduzeti podržavaju prosvjednike.

Prosvjednike je tako u Zagreb došao podržati i dogradonačelnik Slavonskog Broda Zoran Ivanović. ‘Prije svega sam došao ispred gradske uprave dati podršku ovim prosvjednicima. Podrška ljudima koji se bore za čisti zrak, bilo u Zagrebu ili Brodu, nužna je jer svaki građanin ima iste probleme s rafinerijom iz Bosanskog Broda. Ovo je dobar način za privlačenje pažnje javnosti i medija na najveći međunarodni ekološki problem u RH’ rekao je Ivanović.

‘Mi kao gradska uprava, iako uopće nismo nadležni za situaciju, radimo na rješavanju problema. Poslali smo nebrojene dopise najvišim vladinim službenicima u ministarstvima, održavali sastanke, javne tribine i rasprave, medijski istupali, skupljali potpise za mjernu stanicu – iscrpljeni su gotovo svi legitimni načini. Kako je u pitanju međudržavni problem, nadležna ministarstva, premijer i predsjednik nam trebaju pomoć u rješavanju problema, koju i očekujemo. Hoće li to biti obnova rafinerije da u ložištu umjesto mazuta koriste plin ili bilo koji drugi način, nama je manje bitno – trenutno je najbitnije urgentno rješenje’ zaključio je Ivanović.

Lakši tretman problema nakon ulaska u EU
Organizator prosvjeda Ivan Opačak nam je pak rekao da se ‘rafinerija mora modernizirati, što je prvo i osnovno, a ne gašenje. Problem je nafta s velikom količinom sumpora’. Za možebitne radikalne akcije i sve češće komentare kako bi se dovod nafte morao privremeno zaustaviti, Opačak je naznačio kako bi ‘svako rješenje koje ide za korist građana Broda bilo dobro’.

Dr. sc. Igor Peternel s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije bio je na sastanku s ministrom te je iznio dojmove: ‘Ministar je rekao da on ne želi biti populist i realno obećanje je mogući remont unutar dvije godine dok su svi oblici pomoći mogući tek putem diplomatskih pritisaka, posebice nakon ulaska Hrvatske u EU’.

‘Problem ruske nafte je već poznat – rafinerija je prvotno služila za obradu nafte s manjim udjelom sumpora dok je danas u igri nafta s puno sumpora, gdje nastaje problem, bilo u letećim česticama ili H2S’ dodaje Peternel uz zaključak kako bi se ‘remontom ipak moglo ostvariti neke pomake’.
Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.