Ilustracija

PROSTITUTKE, PLJAČKE, UCJENE, PREMLAĆIVANJA: Svi skandali hrvatske policije

Autor: Iva Međugorac

Skandal za skandalom, nižu se u hrvatskoj policiji, dok nas resorni ministar Davor Božinović, ali i premijer Andrej Plenković uvjeravaju da situaciju drže pod kontrolom. Posljednji u nizu skandala kojima je hrvatska javnost imala prilike svjedočiti jest onaj čiji je glavni akter bivši policajac, i zvijezda serije Krim tim 2 Leon Lučić koji se trenutačno nalazi u bolnici zbog teških ozljeda koje je zadobio u tučnjavi, nakon što je od jednog zaprešićkog poduzetnika pokušao iznuditi sto tisuće eura.

Prema pisanju Glasa Istre tu Lučićevim problemima nije kraj budući da je i na pazinskom Općinskom sudu prije tri mjeseca nepravomićno osuđen zbog prijetnji smrću. Naime, on je u Dugoj uvali u lipnju 2016.godine sjekirom napao odvjetnike Marina Fola, Mirellu Paolu Frlan i djelatnika Industrogradnje Igora Stepanića te prijetio tadašnjem predsjedniku Uprave Industrogradnje Josipu Galincu. Za to je uvjetno osuđen na devet mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godina. zbog tih događaja Lučić je uhićen u Puli, u lipnju 2016.godine, a tada mu je određen i istražni zatvor iz kojeg je pušten nakon pet dana, bude li osuđen za iznudu u zaprešićkom slučaju, a pazinsku nepravomočnu presudu potvrdi i viši sud Lučićće na devet mjeseci morati u zatvor zbog onoga što je napravio u Istri. Početkom 2016.godine, na mladu policajku nasrnuo je njen šef koji ju je seksualno uznemiravao, upucavao joj se, dirao je te pokušao poljubiti premda se ona tome opirala.

Na tome nije stao, već joj je nudio i spolni odnos, a iako je sud utvrdio da se taj događaj zbilja odvio tijekom jedne zimske noći šef je prošao nekažnjeno, jer prema sudskoj presudi spolno uznemiravanje dogodilo se samo jednom. Bivši načelnik virovitičko-podravske policije Mirko Kostelac s posla je udaljen zbog teške povrede službene dužnosti, a prijavljen je zbog situacije u kojoj je jednoj kolegici koja ne može imati djece rekao da će joj za 50 eura napraviti dijete. Kada mu je jedan kolega prigovorio zbog ponašanja, ovaj mu ukazuje na to da mu je bolje da šuti, nekoliko dana kasnije policajac koji mu se suprostavio premješten je na posao 60 kilometara dalje od mjesta stanovanja.

O pljački u središnjici MUP-a u zagrebačkoj Heinzlovoj mediji su također svojedobno intenzivno izvještavali, posebice kada se saznalo da je glavni akter ove radnje načelnik službe organiziranog kriminala Željko Dolački. U sudskom procesu našla se i skupina optužena ua trgovanje povjerljivim informacijama iz Uskokovih istraga, a na optuženičkoj klupi tada se našlo i nekoliko inspektora. Među devet osoba privedenih zbog sumnji da su vodili ili bili dijelom lanca prostiticuje koji je pao u ožujku 2015.godine našao se jedan policijski šef kojega su svodnici darivali prostitutkama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.