Prošle godine prijavljeno 1544 slučaja nuspojava na lijekove

Autor: hina

Najviše prijava odnosilo se na nuspojave antibiotike i cjepiva, na drugom su mjestu bili lijekovi za živčani sustav, a na trećem mjestu lijekovi za kardiovaskularne bolesti, koji su ujedno i najpropisivaniji lijekovi Hrvatskoj.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode u 2009. godini zaprimila je ukupno 1544 prijave nuspojava na lijekove, što je osam posto manje nego u 2008., pri čemu je značajno manje prijava za cjepiva, dok je u porastu broj prijavljenih nuspojava na ostale lijekove.

– Smanjenje broja prijava nuspojava na području cjepiva rezultat je provedenih regulatornih akcija te posljedičnim promjenama u obaveznom kalendaru cijepljenja – pa je tako tjekom 2009. prijavljeno 389 nuspojava cjepiva u odnosu na 2008. kada su zaprimljene 654 prijave nuspojava, navodi u izvješću Agencija.

Kod ostalih lijekova broj prijava je porastao sa 611 u 2008. godini na 776 u 2009. godini.

Najviše prijava odnosilo se na nuspojave antibiotike i cjepiva, na drugom su mjestu bili lijekovi za živčani sustav, a na trećem mjestu lijekovi za kardiovaskularne bolesti, koji su ujedno i najpropisivaniji lijekovi Hrvatskoj.

Visoko 20.mjesto

Nuspojave najviše prijavljuju liječnici specijalisti, dok je broj prijava iz bolničkih ustanova lani bio najveći od početka praćenja spontanih prijava.

Prošle je godine značajno porastao broj prijava ljekarnika, pa je njihov udio sa svega 7 posto 2008. skočio lani na 19 posto, a zamjetan je i stalni rast broja prijava od proizvođača lijekova, čiji je udio lani iznosio 16,5 posto.




U Agenciji za lijekove i medicinske proizvode smatraju da je veći broj prijava rezultat edukacije i veće osviještenosti zdravstvenih radnika o važnosti prijavljivanja nuspojava.

Također u 2009. zabilježen je manji broj prijava sumnji na ozbiljne nuspojave u odnosu na one manje ozbiljne, pa se najveći dio nuspojava odnosio na opće poremećaje i reakcije na mjestu primjene, zatim na poremećaje probavnog sustava, živčanog sustava te poremećaje kože i potkožnog tkiva.

Porast prijava Hrvatsku svrstava na visoko 20. mjestu među stotinjak zemalja u kojima se provodi program praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.