fbpx

PROSLAVA SRPSKE NOVE GODINE U ZAGREBU! Gosti? Jandrino jato: ‘Probudi se Srbine, pređi preko Drine!’ (VIDEO)

Autor: I. Babić

Zavjet za Hrvatsku svojedobno je upozoravao na to da se iza nastupa četnički orijentirane grupe „Jandrino jato“ krije velikosrpska politika koja po Šešeljevom modelu znači ponovno uvođenje nestabilnosti u Hrvatsku.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba odlučilo je proslaviti svoju obljetnicu, a ujedno i srpsku Novu Godinu.

“Dragi sunarodnjaci i dragi prijatelji, još jednom slavimo dan Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i srpsku Novu godinu u restoranu Gastro Globus (Velesajam, Zagreb).  Uz vrhunsku hranu i piće, za opuštenu zabavu zadužene su grupe Studio i Jandrino jato”, najavljuju zabavu članovi ovog vijeća i upozoravaju da se karte mogu rezervirati jedino u uredu Pupovčevog Srpskog Narodnog Veća koje je ujedno i organizator događaja.

Organizator Milorad Pupovac zasigurno je bio svjestan kakav je glazbeni sastav pozvao u goste. Grupa „Jandrino jato“ poznata je po veličanju nepostojeće tvorevine „SAO Krajina“. Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku Jandrija-Jandro Bajak i članovi grupe „Jandrino jato“ raspjevali su se SAO Krajinom pjesmama koje su poticale i pozivale Srbe na pobunu protiv vlasti Republike Hrvatske, citiram: „… probudi se Srbine, pređi preko Drine, zar ne vidiš da ti narod u Krajini gine…“.


Na Vidovdanskoj smotri 1995. godine u okupiranome Slunju podižu moral vojsci i zapovjednicima SAO Krajine te odzvanjaju riječi, citiram :“…Spojiće se Krajine, tu će živjet narod moj, vjekovima svoj na svom…“ ili „…Mi ne damo livade ni sela, niti vodu današnjega vrela, mi ne damo Krajine nedamo ni Knina, dok jednoga u Krajini imade srbina…“

Nakon vojno redarstvene akcije Oluja bježe iz Republike Hrvatske, sastav dobiva nove članove, a riječi pjesme govore o neprežaljenoj SAO Krajini, citiram: „ …to je selo izgorelo, spalile ga ustaše – za krajišnike –izdali nas zli dušmani, izdali nas druže svi, izdali su srpsku zemlju đe smo nekad bili mi – za sve krajišnike, za Baniju …“.

Vrlo je upečatljiva pjesma „Jandrinog novog jata“ Bratiškovci gdje pjevaju, citiram: „…kad se sjetim tvrđave i Knina, mojih sela, puno mi je žao, puno mi je žao, nije mene Hrvat istjerao, vratiću se, neće dugo proći …“ gdje videozapis prikazuje zastavu SAO Krajine preko koje je nož za klanje, grb dvoglavoga orla s četiri C te bokser. Zavjet za Hrvatsku svojedobno je upozoravao da se iza nastupa četnički orijentirane grupe „Jandrino jato“ krije velikosrpska politika koja po Šešeljevom modelu znači ponovno uvođenje nestabilnosti u Hrvatsku.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.