fbpx

Proračun je održiv samo uz daljnje zaduživanje

Autor: hina

Predsjednik je pokušao utješiti Hrvatsku rekavši da je borba s korupcijom uspješna, no izjavu je uspio utopiti u moru problema: Proračun, nezaposlenost, gospodarstvo, poljoprivreda, nedostatak investicija, mirovinski sustav...

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je večeras kako Hrvatska ide prema stabilnosti te da je dokaz za to i da su policija i pravosuđe spremni pokrenuti postupak protiv svakoga za koga se smatra da je korumpiran.

– Danas, kada su policija i pravosuđe spremni pokrenuti postupak protiv svakoga za koga se smatra da je korumpiran, za mene je to vrhunski dokaz da na tom planu idemo dobrim putem i da je to prilog stabilnosti zemlje – rekao je Josipović u emisiji ‘Media servis na Pantovčaku’.

Upitan kako ocjenjuje prijedlog proračuna za iduću godinu predsjednik Josipović je naglasio kako je ‘proračun onakav kakva nam je ekonomija’ te na neki način zadržava status quo i polazi od procjene da ne bi bilo dobro narušavati socijalnu sigurnost.


Velikim problemom smatra što proračun otvara daljnje zaduživanja te da je održiv samo uz daljnje zaduživanje.

Ocjenjujući kako je proračun posljedica lošeg gospodarstva Josipović ističe da se treba koncentrirati na promjene u gospodarstvu, a onda će doći promjene i u proračunu.

Predsjednik je izrazio i zabrinutost velikim brojem nezaposlenih. Smatra da nezaposlenost s jedne strane generira siromaštvo ljudi, a s druge strane narušava socijalnu stabilnost u zemlji. Ocijenio je kako je i brojka od više od 300 tisuća nezaposlenih opasnost i za mirovinski sustav, ali i za socijalne beneficije koje su ljudi imali.

Na pitanje što nas koči da izađemo iz gospodarske krize, Josipović je odgovorio da ima puno razloga, ali kako je ključni problem nedostatak investicija te to što nemamo dovoljno domaćih kapaciteta za veća ulaganja u investicije.

– S druge strane imamo sustav koji ne privlači, nego odbija strane i domaće investitore – rekao je.

– Ključno je da Vlada sada stvori uvjete za investiranje, da sve te razne birokratske procedure naprosto otkloni i ostavi minimum koji je nužan – istaknuo je Josipović.
Ocijenio je kako se mora intenzivno raditi i na jačanju administrativne sposobnosti u državnoj upravi jer je i to jedan od razloga sporosti, te na jačanju pravosuđa koje štiti i investitore i radnike.

Upitan je li nužno zamrzavanje mirovina u idućoj godini, predsjednik Josipović je kazao kako mu nije drago da se štedi na umirovljenicima i da bi volio da se negdje drugdje našao izvor štednje.

Na pitanje kako se u prijedlogu proračuna nije diralo u poticaje u poljoprivredi ponovio je da je često upozoravao kako se poticaji daju ljudima koji zapravo ne proizvode.
– To se mora promijeniti i očekujem od Vlade, bez obzira jesu li subvencije velike ili male, da osigura efikasnu kontrolu – rekao je. Smatra kako je vrijeme da poticaje vrate oni koji uzimaju poticaje, a ne obrađuju zemlju.

Na pitanje je li pravedno da se produljenje staža za odlazak u mirovinu ne odnosi na saborske zastupnice i ustavne sutkinje, odgovorio je da nije dobro da postoje razlike između građana.

– Zagovaram mirovinski sustav u kojem svi imaju jednaka prava – kazao je.

Upitan o potresima koje je u HDZ-u izazvao povratak bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatski sabor, Josipović je odgovorio kako ne raspravlja o unutarstranačkim stvarima, ali je ocijenio kako je ‘Hrvatska dovoljno stabilna da svaki scenarij prođe bez velikog potresa’. Predsjednik Josipović također smatra kako se sada ne vidi da bi moglo doći do pada Vlade te ističe da su padovi Vlade normalni događaji u demokratskim zemljama.

– Sad vlada postoji i ima većinu. Ako je ne bude imala ići ćemo na izbore i neće se ništa strašno dogoditi – dodao je.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.