(Lučić na fotografiji desno) Foto: Bruno Konjevic

Propusti u akciji privođenja ucjenjivača iz Krim Tima: Ovo nije bio posao za zaprešičku policiju

Autor: Dnevno

Iznuda i fizički obračun koji se dogodio na autocesti pokraj Karlovca 10. siječnja od običnog kaznenog djela pretvara se u veliki skandal policije.

Podsjećamo, Leon Lučić, bivši policajac i glumac u RTL-ovoj seriji Krim Tim 2, pokušao je od jednog zaprešićkog poduzetnika iznuditi 100 tisuća eura prijeteći mu da će ga uvaliti u probleme zbog poslovanja s nekim osobama koje su u Hrvatskoj utajile porez. No poduzetnik koji posluje u Sloveniji sve je prijavio policiji u Zaprešiću i s njima dogovorio akciju uhićenja Leona Lučića.

Poduzetnik M.D. je policiji još u posljednjim danima 2019. godine prijavio da ga Leon Lučić iznuđuje. Dostavio im je poruke i audiosnimke razgovora s Lučićem. Kada je 10. siječnja Lučiću javio da je prikupio traženi novac policija je popisala, fotografirala i označila novčanice te s poduzetnikom krenula prema Lučkom, gdje je na autocesti trebala biti odrađena primopredaja. Cijelu akciju odrađivala je policijska postaja Zaprešić.

Za Index je cijelu akciju komentirao iskusni kriminalist Željko Cvrtila koji je naveo niz propusta od strane policije.

Kako navodi Cvrtila, cijela akcija nije trebala biti prepuštena u ruke zaprešičke policije, već PNUSKOK-a ili centrale kriminalističke policije iz Heinzelove. Navodi kako je po klasifikaciji kaznenih djela i po načinu postupanja to bio posao za njih, jer jedini imaju resurse za takvu akciju.

Kao dodatan problem navodi se i loša komunikacija samog poduzetnika i zaprešičke policije, jer ga navodno nisu uputili kako da postupa na sastanku s iznuđivačem niti što se sve može dogoditi u rizičnoj akciji, piše Index.

Uz to, iako je policija tvrdila kako s poduzetnikom nisu nastavili put prema ucjenjivaču jer se on sam odlučio naći s njim, drugi izvori navode kako je policija sama javila da odustaje od akcije uz obrazloženje kako prelaze granice PU Zagrebačke, a poduzetnik je nastavio put ucjenjivača jer je htio završiti što prije cijelu agoniju.

Policijski sindikalist Kajkić osvrnuo se na to postupanje policije kazavši kako nema veze što su prešli svoju granicu

“Nema smisla tvrdnja da su prekinuli akciju jer su prelazili granice svoje policijske uprave. Trebali su samo preko Operativno komunikacijskog centra obavijestiti karlovačku policiju da na njihovom području provode akciju. Čak i kad bi to imalo smisla, da je PNUSKOK vodio operaciju takvih problema ne bi bilo”, rekao je za Index policijski sindikalist Nikola Kajkić koji se slaže s Cvrtilom da zaprešićki policajci nisu imali što tražiti u takvoj akciji.

Navodi se i kako je zaprešička policija poslala samo jedan tim, što se nikada ne radi u tako rizičnim slučajevima.

Štoviše, u akciju nisu uključeni ni posebni timovi za uhićenje, a morali su biti jer se moglo pretpostaviti da je Lučić naoružan, a kao bivši policijski inspektor i dobro obučen za rukovanje oružjem. Situacija je lako mogla eskalirati i postati opasna. I jest.

Lučić je bivši policijski inspektor koji je svojedobno bio ozlijeđen u jednoj akciji i zasigurno još uvijek ima dobre veze u policiji. U akciji u kojoj je ozlijeđen Lučić je navodno prekoračio ovlasti i trebao je dobiti otkaz, ali se uspio nagoditi s Ministarstvom unutarnjih poslova i sam otići.

“Na to ukazuje i da je poduzetniku došao s autentičnim informacijama iz istrage koje nikako nije mogao legalno imati. Mogao ih je nabaviti samo iz policije ili Porezne uprave”, tvrdi jedan od naših izvora.

“Nakon svega poduzetnik je počeo primati i poruke da promijeni iskaz. Pritisak, gotovo sam siguran, dolazi iz vrha policije”, tvrdi Indexov izvor.  Napomenimo i kako supruga Leona Lučića radi u Ravnateljstvu policije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.