foto: ilustracija/pixabay

PRONAŠLI SU IH VEĆ 50: Provjere djelatnika s lažnim diplomama i dalje traju, a oni koji su krivi dobivaju momentalni otkaz

Autor: dnevno.hr

U protekle dvije godine, u državnim i tijelima lokalne uprave otkriveno je čak 50 krivotvorenih diploma, svjedodžbi i drugih isprava o obrazovanju i struci, potvrdilo je Ministarstvo uprave za 24 sata.

Ministarstvo je u travnju 2017. zatražilo od čelnika svih državnih i lokalnih tijela da provjere vjerodostojnost isprava svojih službenika i namještenika i to tako da dobiju potvrdu od fakulteta i drugih škola jesu li zaista izdale te diplome, svjedodžbe i potvrde o stručnom osposobljavanju.

“Ako je moguće, provjerava se preko interneta kod fakulteta koji imaju objavljena imena diplomiranih po godinama. No većina mora ići klasični putem, a to znači i trošak za državu. Naime, studiji, veleučilišta i škole naplaćuju takve provjere, a cijene se kreću od 25 do 1500 kuna”  kaže izvor iz Vlade za 24 sata.

Cijena provjere školskih svjedodžbi se kreće od 25 do 50 kuna. Da samo Ministarstvo obrazovanja provjeri svojih 90.000 zaposlenih, za samo svjedodžbu srednje škole, državu bi to koštalo minimalno 2,25 milijuna kuna. Najveće cijene provjera diploma su u BiH i Sloveniji gdje po osobi koštaju oko 1500 kuna. Pritom ne priznaju svi da su predali lažne diplome i često se žale. Najviše je takvih bilo iz škola i fakulteta koji su bili oštećeni u ratu pa su dokumenti uništeni. S time Ministarstvo uprave ima najviše problema jer je teško dokazivo je li diploma ispravna ili ne.

Ukupno je tijekom 2017. i 2018. u državnim tijelima, dakle ministarstvima, stručnim službama i uredima Vlade, sudovima, državnim odvjetništvima, središnjim državnim uredima, državnim upravnim organizacijama, uredima državne uprave u županijama pronađeno je 25 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, od kojih su na njih 24 navodi da su izdane u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a jedna u BiH.

Najviše krivotvorina je u državnim tijelima, njih 10, pronađeno je na sudovima, od kojih su četiri pronađene na Županijskom sudu u Zagrebu, a tri na zagrebačkom Prekršajnom sudu.

Čak je i u jedinicama lokalne i područne uprave i samouprave pronađeno je 25 lažnih dokumenata – sedam diploma i 18 svjedodžbi. I u ovome slučaju za većinu, njih 21, se navodi da su izdane u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a četiri u BiH. Sve diplome izdane su u Hrvatskoj, navodi Ministarstvo. I to najviše u Zagrebačkoj, te Sisačko-moslavačkoj županiji, po četiri. U županiji s najviše lokalnih jedinica, Splitsko-dalmatinskoj, pronađene su dvije krivotvorine.

 U Ministarstvu uprave ističu kako je kazna za službenika ili namještenika kod kojeg se otkrije krivotvorena isprava otpuštanje iz službe, i to:




– ako mu je služba prestala zbog teške povrede službene dužnosti – u razdoblju od 4 godine od prestanka službe;
– ako je protiv istog pokrenut kazneni postupak ili je pravomoćno osuđen za kazneno djelo ne može biti primljen u službu sve dok ne nastupi rehabilitacija u skladu s posebnim zakonom.

A iako je krivotvorenje službenih isprava kazneno djelo, nisu sve lažne svjedodžbe i diplome prijavljene policiji. Naime, nakon što Ministarstvo uprave utvrdi da je neka isprava lažna, o prijavi policiji i daljnjem postupanju odlučuje sam šef tijela javne, državne ili lokalne uprave. Otkaz ide automatski, a ako prijave krivotvorinu, slučaj preuzima policija i eventualno DORH, piše 24 sata.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.