Foto: ADRA

PRONAŠLI SMO VOLONTERA S BANOVINE! Daniel do bake Nade odlazi gotovo svakodnevno, ’Nisam često susretao ljude kakva je ona’

Autor: Matea Vidić

Nakon što je inicijativa Ljudi za ljude objavila video bake s potresom pogođenog područja koja traži “zgodnog, visokog, neoženjenog, s malom bradicom volontera Hrvatskog Crvenog križa”, koji ju je često posjećivao, njegov identitet ubrzo je postao poznat.

On je naime koordinator humanitarne organizacije ADRA, a ne HCK-a, Daniel Presečan koji je za Dnevno rekao kako baku Nadu Cervar posjeti bar jednom tjedno.

“Stalno je posjećujem, ali ona uvijek zaboravi moje ime”, rekao je pa dodao kako se nerijetko nakon svih volonterskih aktivnosti u danu, “zaleti do nje da vidi treba li joj nešto”. “Mislio sam da neće imati lijekova”, ističe potom.

Foto: Anja Patricija Cikac/ADRA

Presečan je koordinator, kako smo ranije naveli, humanitarne organizacije ADRA koja se brine o 20 sela glinskog područja. Prvo su se bavili podjelom humanitarne pomoći, a sada su se fokusirali na manje građevinske projekte te na psihosocijalnu pomoć. Upravo ovo potonje, govori Presečan, trenutno je najpotrebnije ljudima s potresom pogođenog područja. Hrane i odjeće imaju, zaključuje.

Govori nam zatim kako Nada živi sama. Ima sina u Njemačkoj s kojim se pak često čuje. “Ona je oličenje iskrenosti, jednostavnosti…Priča mi o svojoj prošlosti i sve to u pozitivnom svjetlu”, tvrdi Presečan koji navodi i kako nije često susretao ljude kakvi su Nada. “Često dovodim nove volontere da je upoznaju”, rekao je.

Foto: Gregor Cesnik/ADRA

Ističe i kako je Nada jedna od sretnijih, ona bar ima sina s kojim komunicira, a mnogo njih nema ni to. “Njima sada treba jedino šačica razgovora”, zaključuje pa poziva sve koji imaju vremena da dođu volontirati. “Treba vam zrno emocionalne inteligencije”, jasno će.

Inače, Presečan je, kako nam govore iz udruge ADRA, baki Nadi i više od osobe s kojom može prekopati po uspomenama. On ju je naime učio kako se potpisati kada je to bilo potrebno. A da, možda i više od materijalnog, ovim ljudima sada manjka obične emocionalne, psihosocijalne podrške, u konačnici dokazuje i apel bake Nade od kojeg je ova priča i krenula.
Foto: Anja Patricija Cikac/ADRA

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.