fbpx
Dusko Jaramaz/PIXSELL

PROJEKT BIVŠE MINISTRICE BERNARDICE JURETIĆ: Zarobljeni u ovisnosti, spašeni u Zajednici Susret!

Autor: 7Dnevno

U sklopu Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava 26. lipnja, već 25. godinu za redom korača i Zajednica Susret, nevladina udruga za borbu protiv ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki…

„Ušao sam u svijet koji je tada za mene bio ‘onaj pravi’ i tu sam se osjećao ‘dobro’. Tko jednom uzme heroin, on uzme njega, a da se i ne snađe i ne shvati da je zarobljen. Uzimanjem heroina punio sam rupe u svojem životu, osjećao se najjači, da sve mogu i stvarao sam lažnu sliku o sebi. Bez droge ne mogu raditi, misliti, razgovarati, bez droge ne mogu ništa…U svemu tome dobro sam ‘plivao’. Imao sam dnevno šest-sedam maski – za roditelje, za poslodavca, za djevojku, za okolinu… Bio sam pravi manipulator i dugo vremena nitko nije primjećivao da sam na heroinu. Sebi, naravno nisam priznao da sam ovisnik…“

Priča je ovo koju danas može ispričati Mario. I Ivan. Marina. Ivana… Niz imena bivših ovisnika koji su, kada su maske pale, spas potražili u Zajednici Susret. Niz imena mogao bi se redati kroz dugih 25 godina koliko ona postoji, a svi su posrnuli s istom porukom: „Zarobljeni smo bili u paklu droge. Danas smo slobodni za užitak u novim danima koje još trebamo proživjeti, vidjeti, osjetiti…“

U sklopu Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava 26. lipnja, već 25. godinu za redom korača i Zajednica Susret, nevladina udruga za borbu protiv ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki… Malo je udruga koje se mogu pohvaliti da su četvrt stoljeća u civilnom sektoru i da su kroz 25 godina rada spasile na tisuće mladih života i njihovih obitelji, a upravo je Zajednica Susret vodeća među njima. Stoga ne čudi da cijelu ovu godinu u Susretu obilježavaju veliki jubilej kojemu je pokroviteljica predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.


Filozofija ‘Projekta čovjek’

Zajednicu Susret je prije 25 godina osnovala Bernardica Juretić, a kroz četvrt stoljeća rada i djelovanja postala je referentna adresa za borbu protiv ovisnosti u ovom dijelu Jugoistočne Europe. Prva i najznačajnija terapijska zajednica u Hrvatskoj, osnovana je 1992. godine u Cisti Velikoj, nedaleko Splita. Bilo je to vrijeme kada u našoj zemlji nije bilo rješenja za osobe s problemima ovisnosti, kada je Split bio – grad slučaj, kada su ulicama teturali ošamućeni ovisnici ne znajući na koja vrata pokucati. Vrata im je otvorila Zajednica Susret, prva terapijska zajednica u Hrvatskoj, koja je svoj rad utemeljila na filozofiji “Projekt čovjek” (Progetto Uomo) iz 70.-ih godina prošlog stoljeća, po uzoru na talijanske komune i začetnika programa, don Marija Picchija. Samo ime, Zajednica Susret (Comunita Incontro), preuzeto je od don Pierina Gelminija koji je razvijao terapijske zajednice po Italiji. Filozofija i program “Projekta čovjek” su temelj rada Zajednice Susret kojemu su najbitnije značajke – u posvećenosti čovjeku. Upravo je čovjek kao ljudsko biće, a ne njegov problem, u središtu rada u terapijskim centrima Zajednice Susret. Danas, u dvjema komunama, Ivanovcu kraj Okučana i Cisti Velikoj kraj Splita, skrbe za prosječno 50 do 60 korisnika, a kroz dva savjetovališta, u Zagrebu i Splitu, prošlo je gotovo devet stotina osoba i obavljeno oko pet tisuća savjetodavnih razgovora, samo u prošloj godini.

Iako će mnogi Susret prepoznati kao udrugu, pod istim imenom – Zajednica Susret – javnost prepoznaje i Dom za ovisnike kao ustanovu socijalne skrbi koji pruža uslugu smještaja i psihosocijalne rehabilitacije ovisnicima o drogi, alkoholu, kockanju i drugim oblicima ovisnosti u spomenutim terapijskim zajednicama. U zagrebačkom i splitskom savjetovalištu pružaju usluge savjetodavnog rada s ovisnicima i članovima njihovih obitelji, te provode aktivnosti resocijalizacije.

Danas u Susretu možete susresti “bivše”, koji su iz pakla droge izašli zdravi i sada rade u udruzi ili Domu, pomažući “posrnulima” da se vrate svojim obiteljima i društvu. Nije im lako boriti se sa stigmom, jer oni jesu stigmatizirani. Kad traže posao kod poslodavaca, za njih postoji “upitnik”, iako i u poduzetničkom svijetu ima onih koji će spremno otkriti kako su među bivšim ovisnicima najčešće pouzdani i zahvalni radnici.

Koliko je ovisnost danas prijetnja društvu? Govorimo li premalo o tome i samo prigodno kad obilježavamo Međunarodni dan ili Mjesec borbe protiv ovisnosti?

“Danas, nažalost, ponovno moramo svi zajedno osvijestiti društveni problem koji raste iz problematike ovisnosti svih vrsta. One su sada daleko raznovrsnije, te po stručnoj procjeni opasnije i razornije i za pojedinca i za društvo. A stavimo li problem u kontekst nestajuće demografske slike Hrvatske, jasno nam je više nego ikada da moramo svi doprinijeti očuvanju svakog čovjeka, svake obitelji, te osiguravanju zdravih naraštaja sa zdravim stilovima života. Moramo graditi mladost na koju će se s povjerenjem osloniti starost”, poruka je Suzane Horvat Kutle, predsjednice humanitarne udruge Zajednica Susret koja je na tom mjestu naslijedila Bernardicu Juretić, osnivačicu i počasnu predsjednicu udruge.
Doprinos za Zajednicu

Problematika kojom se udruga bavi, od širokog je društvenog značaja, nepolitična je, nije vjerskog karaktera i nije nacionalno obojena. Ona je jednostavno – bezvremenska!

I zato smo uvjereni da će se i ovog 26. lipnja tema ovisnosti izdignuti iznad toga, te da će Zajednicu Susret u njezinom 25-godišnjem radu podržati svi koji o na bilo koji način i mogu – malim donacijskim doprinosom za podizanje kvalitete života njezinih korisnika.
Također, poslodavci mogu mnogo učiniti otvaranjem tržišta rada onima koji su završili program oporavka i rehabilitacije u terapijskim zajednicama, a glazbenici pjesmom, te društvo prihvaćanjem i skidanjem stigme s bivšihovisnika.

Jer, četvrt stoljeća rada, koliko ove godine slavi Zajednica Susret, prilika je da podržimo sve posrnule da osvijeste problem i dobiju priliku za novi život u Susretu! A svi mi priliku da pomognemo i da kao građani damo doprinos u rješavanju ovog bezvremenskog problema.

Doprinos je moguće uplatiti na račun Zajednice Susret:

IBAN: HR8023400091110755392 (Privredna banka)

OIB:57535412801

Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.