Nikola Cutuk/PIXSELL

PROIZVOĐAČ MANDARINA OTKRIVA: Mediji vam ne prenose POZADINU PRIČE…

Autor: I. Delić

Jesu li Hrvati doista neradnici koji za 4000 kuna neće brati mandarine?

Prosječna plaća od 4000 kuna, prijevoz i topli obrok na dan, a u dolini Neretvne nema kandidata koji bi išli u polje brati mandarine, požalila se ovih dana tvrtka AgroFructus, koja je jedna od vodećih proizvođača, a u Opuzenu imaju veliki otkupni centar.

”Mi ne možemo pronaći radnike koji će obrati rekordni urod i pripremiti ga za tržište”, tvrdi Denis Matijević predsjednik uprave AgroFructus grupe. No, da svaka priča u Lijepoj našoj ima više strana svjedoči proizvođač mandarina iz toga kraja koji nas je kontaktirao. Naime, kako kaže ta priča posebno mu je zapela za uho iz nekoliko razloga, a jedan od njih jest i način na koji hrvatski mediji prezentiraju cijelu priču.

”Danima mediji bruje da će berba mandarina doći u pitanju tvrdeći da nema radnika te kriveći iseljavanje za to. No, dok govore o iseljavanju kažu da je unatoč njemu u Hrvatskoj preko 300 tisuća nezaposlenih, pokušavajući naš narod prikazati kao neradnike kojima je teško zasukati rukave i raditi u polju, što nije točno. Pravi uzgajivači mandarina, obični smrtnici iza kojih ne stoje velike tvrtke i koji se sami bore zapravo se ne žale. Mi imamo radnika, ja osobno svoje plaćam 250 kuna po damu, a slična je situacija i kod ostalih uzgajivača, ovih naših domaćih”, prepričava naš sugovornik, otkrivajući nadalje što smatra da je ključ problema.

Radnike ne pronalaze posrednici u prodaji, što ne treba čuditi obzirom na cijenu koju ulažu u njih.

”Posrednici nude oko 3500 kuna, ali riječ je o bruto iznosu mjesečno pa kada se sve zbroji i oduzme ispada da radnik dobije manje od 2000 kuna na mjesec, što je za tako težak fizički posao sramotno. A još je zanimljivije kako su mediji u cijeloj toj priči pronašli prostora da se požale na to što država ne dopušta uvoz radne snage u Hrvatsku pa mislim da je to pozadina cijele priče u koju su uključeni hrvatski mediji”, zaključuje naš sugovornik iz doline Neretve.

S druge strane Matijević je u medijima izreferirao kako im manjka 150 sezonaca te da oni nisu osamljen slučaj i da isti problem imaju i ostali proizvođali. On najveći problem vidi u iseljavanju više od 100.000 radno sposobnih. Apsurdom smatra da je država za cijeli sektor poljoprivede odobrila uvoz tek 20 radnika ove godine. Matijević ističe da ih se onemogućava u učinkovitom iskorištavanju uroda, a time propada i prilika za prosperitet. Problem s nedostatkom radne snage za branje mandarina pojavljuje se periodično pa se o tome slično progovaralo i prije pet godina kada nije imao tko brati mandarine iako je na burzi samo u Metkoviću bilo oko 2000 ljudi, pa je tadašnji gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo zvao na branje mandarina.

Zadnjih godina su mandarine propadale zbog sankcija Rusiji, pa su ih uzgajivači dijelili. Zanimljivo, Agro Fructus je grupa iz Donjeg Miholjca u Matijevićevom većinskom vlasništvu, a nedavno su tvrtku preuzeli od koncerna Agrokor Ivice Todorića, baš kao i tvrtku Kor Neretva.
Agrokor je time napustio posao otkupa voća i povrća u dolini Neretve. Todorić i Matijević surađuju više od desetljeća, proteklih godina bili su partneri u više projekata od kojih je AgroFructus najznačajniji.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.