Programsko vijeće HRT-a: Niz propusta u Informativnom programu

Autor: hina

Programsko vijeće HRT-a smatra da urednički postupak s obraćanjem glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana u središnjem Dnevniku 16. svibnja nije bio primjeren, kao i da je dan ranije u središnjem Dnevniku prilog o odluci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa napravljen neprofesionalno.

Programsko vijeće HRT-a jednoglasno je danas zaključilo da je u Informativnom programu HRT-a došlo do niza propusta, nepoštivanja profesionalnih standarda, nedostatka objektivnosti i eksplicitnog kršenja Zakona o izbornoj šutnji.

Također smatra da urednički postupak s obraćanjem glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana u središnjem Dnevniku 16. svibnja nije bio primjeren, kao i da je dan ranije u središnjem Dnevniku prilog o odluci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa napravljen neprofesionalno.

U prilogu je bilo riječi o tome da je to povjerenstvo utvrdilo da je Radman prekršio nekoliko odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa, zbog čega ga je kaznilo s 15 tisuća kuna. Međutim, u istom prilogu nije dan prostor drugoj strani, odnosno Radmanu da kaže svoj stav, zbog čega je glavni ravnatelj dan kasnije u Dnevniku objasnio svoje viđenje situacije.

Nadzorni odbor HRT-a nakon toga je od Programskog vijeća zatražio da ispita je li glavni ravnatelj svojim istupom povrijedio programska načela HRT-a.

Član Programskog vijeća Ivica Maštruko rekao je da u Radmanovu nastupu u ne vidi ništa sporno, već problem vidi u tome što ta izjava nije emitirana dan ranije.

– Njegovom izjavom dobili smo ono što javni medij mora dati, a to su potrebne informacije za kvalificirano zaključivanje – ustvrdio je Maštruko koji podržava stavove ravnatelja kada je u pitanju njegov status, tj. da on nije državni službenik.

– Kada bi se sudilo po načinu imenovanja, onda bi i Nadzorni odbor i Programsko vijeće bili državni dužnosnici. To ima za posljedicu percepciju HRT-a ne kao javnog servisa već javne televizije – naglasio je.




Neda Ritz pak smatra da je Radmanov nastup djelovao neskladno i autoritativno.

– Kada pozovete nekoga gosta u emisiju, ako je tema relevantna, trebate temu obraditi do kraja, a gost ne može određivati formu – upozorila je Ritz.

Dodala je da ni predsjednik države, Sabora i Vlade ne može dati izjavu koja je izvan forme koju ta emisija određuje.




Protuzakonitim, nekorektnim i neprofesionalnim ocijenila je i to što je HRT pet minuta prije kraja izborne šutnje dao rezultate izlazne ankete te tako 'prekršio dogovor tri televizije'.

Marina Mučalo upitala je kako je novinar koji je svjestan zakona i profesionalnih standarda mogao uzeti papir s rezultatima izlaznih anketa i otići pred kamere pet minuta prije.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.