fbpx
Foto: WorldxHistoryxArchive, Guliver Images

PROFESORI IDU PO LEKCIJE O NDH U IZRAEL! Nakon deset godina potpisan sporazum: ‘Susrest će se sa svim mučnim situacijama iz hrvatske povijesti’

Autor: D.V

Uskoro će biti omogućena edukacija o holokaustu koji se dogodio u NDH, dogovoreno je između Židovske općine Zagreb, Šoa akademije i Agencije za odgoj i obrazovanje koji su u utorak potpisali Sporazum o suradnji u obrazovanju o Holokaustu.

Edukacija o Holokaustu, koja se u Hrvatskoj provodi od 2005. godine, bavila se stradanjem Židova u Drugom svjetskom ratu na globalnoj razini, a novi ugovor će im omogućiti edukaciju o stradanju Židova u Hrvatskoj, istaknuto je u tom povodu.

“Izuzetno nam je važno da upoznamo profesore s onim što s ovdje dogodilo, a ne samo u svijetu i to je smisla ovoga sporazuma, te i da im približimo postojanje židovske zajednice u ovom društvu”, rekla je Sanja Zoričić Tabaković, voditeljica Šoa akademije.


Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske, dodao je kako je sporazum rezultat desetogodišnjeg dogovaranja.

“Važno je da smo uspjeli postići da zajednički planiramo programe i da svi profesori koji idu na edukaciju u Izrael u Yad Vashem, moraju prije toga obići Židovsku zajednicu Zagreba da se upoznaju o osnovama židovstva“, napomenuo je.

Ravnateljica Dubravka Brezak Stamać kazala je da je sporazum „organski nastavak“ suradnje AZOO i Židovske općine te da se njime podcrtava suradnja protiv bilo kakvog iskrivljivanja povijesti i borbe protiv antisemitizma.

“Ovo je čisto hrvatska priča, polaznici će se susresti sa svim mučnim situacijama iz hrvatske povijesti u vrijeme NDH”, rekla je i podsjetila da svaka škola ima program učenja o Holakastu koji nije vezan isključivo za predmet povijesti nego i za druge predmete poput vjeronauka, likovne kulture i drugih.

 
Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.