Profesor Toni Milun: ‘Sami smo dozvolili da budemo ovako podcijenjeni’ (VIDEO)

Autor: A. Pranjić

'' Neki se neće složiti sa mnom, ali to gledam kao na blagoslov. Jer ako smo mi nešto dozvolili, onda smo odgovorni za to, a kad smo odgovorni, onda to možemo i popraviti. Kako? Tako da budemo hrabriji. Prestanimo biti ovako poslušni i izborimo se za sebe. Hrabrost se isplati'', poručio je.

Trenutnu situaciju u hrvatskom obrazovnom sustavu prokomentirao je i popularni profesor Toni Milun. Poznati profesor je tako svojim kolegama uputio nekoliko savjeta, ali i kritika putem videa kojeg je objavio na svom YouTube kanalu.

”Dragi kolege profesori, krenut ću u glavu. Naša struka nikad nije bila ovako podcijenjena. Posve smo izgubili dostojanstvo. Jedna od potvrda našeg položaja u društvu pokazuje se kroz plaće. Zanimanja u Hrvatskoj su podijeljena u 19 sektora. Kad se usporede mjesečna primanja visokoobrazovanih osoba u svim sektorima osobe zaposlene u obrazovanju su na posljednjem 19. mjestu, najslabije plaćene”, poručuje u početku svoje video poruke Milun.

Otkrio je tako i da se isprve bojao reakcije svih onih koji ga prate. No, kako govori dalje, shvatio je da se ne želi bojati nikoga te da mora reći što misli, bez obzira na to sviđalo se to nekome ili ne. Vjeruje da će jedino tako svoje učenike i studente motivirati da razmišljaju, da slijede svoje snove, budu hrabri reći što misle.

Unatoč odgovornosti ministarstva, ravnatelja, roditelja, Milun smatra da su profesori najviše odgovorni za situaciju u kojoj se on i kolege nalaze.

”Kao što kaže Eleanor Roosevelt: Mi smo sve to dozvolili. Neki se neće složiti sa mnom, ali to gledam kao na blagoslov. Jer ako smo mi nešto dozvolili, onda smo odgovorni za to, a kad smo odgovorni, onda to možemo i popraviti. Kako? Tako da budemo hrabriji. Prestanimo biti ovako poslušni i izborimo se za sebe. Hrabrost se isplati. Pa gdje bi danas bile žene da se nisu izborile za pravo glasa i ravnopravnost. Cijenim hrabrost male crne djevojčice Ruby Bridges koja je 1954. godine kao prva crna osoba krenula u školu za bijelce. Mi profesori smo se školovali da budemo profesori, imamo znanje i stručnost”,  rekao je.
Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.