Patrik Macek/PIXSELL

Profesor Miličić nepravomoćno osuđen jer je doktorat predsjednika Ustavnog suda naveo kao primjer plagijata

Autor: Hina

Morat će mu platiti odštetu.

Umirovljeni profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslav Miličić nepravomoćno je proglašen krivim za klevetanje predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kojega je u svojoj knjizi naveo kao primjer znanstvenog plagijatora.

Presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Miličić će, nakon pravomoćnosti, morati platiti 14.500 kuna kazne, presudu o svom trošku objaviti u medijima i podmiriti sudske troškove.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić u presudi je ustvrdila da je Miličić u svojoj knjizi “Ćudoređe i deontologija znanstvenoga rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja” iznio neistine “postupajući u nakani da naškodi časti i ugledu Miroslava Šeparovića”.

U presudi je istaknuto da je Miličić u poglavlju svoje knjige pod naslovom “Plagijati” objavio presliku tri stranice Šeparovićeva doktorskog rada iz 2013. ali ne i četvrtu stranicu na kojoj je fusnota s izvorom.

Sličnu presudu Općinski sud donio je i ranije, ali ju je ukinuo zagrebački Županijski sud ukinuo iz formalnih razloga. Osim za klevetu Šeparović je Miličića u građanskom postupku tužio i za naknadu štete, ističući da je doktorat radio po svim standardima, što je Pravni fakultet više puta potvrdio. Tvrdio je i da je svakog autora kojega je citirao označio fusnotom u kojoj je naveo autora, ime, prezime, njegova djela i stranice koje je citirao.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.