Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

PROFESOR KAZNENOG PRAVA OTKRIO SMIJE LI PREMIJER ZNATI ZA IZVIDNE RADNJE USKOKA ’Ne bih volio živjeti u takvoj državi’

Autor: Dnevno

Predsjednik Zoran Milanović prozvao je ministra unutarnjih poslova i premijera Andreja Plenkovića pri čemu je istaknuo kako su trebali znati za istragu u slučaju afere Janaf, no čini se da to i nije tako.

“Po Zakonu o kaznenom postupku prvi korak su izvidi, kako bi se prikupile informacije i da se utvrdi osnovana sumnja da se kreće s istragom ili ne. Sve je to tajno, sve izvidne radnje, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela. To je npr. nadzor telekomunikacija, nadzor i snimanje prostorija itd. O tome odlučuje sudac istrage na temelju zahtjeva Uskoka, odnosno DORH-a, a to provodi PNUSKOK ako se radi o djelima iz nadležnosti Uskoka. Sve osobe koje su doznale sadržaj tih radnji ne smiju nikome otkriti jer je u suprotnome učinio kazneno djelo“, rekao je prof. dr. sc. Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo za HRT.

“Ne bi volio živjeti u državi u kojoj bi premijer znao za takvo što”, dodaje.

Osim toga, ističe, ako premijeru netko i priopći detalje istrage, počinio je kazneno djelo.

“Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku. Trebalo bi uspostaviti jasan model odgovornosti za curenje informacija. Nije dobro da izvršna vlast komentira sadržaj izvida, među ostalim razlozima i zbog presumpcije nevinosti”, tvrdi.

Komentirao je pritom i inicijativu oporbe koja želi osnovati istražno povjerenstv o radu DORH-a. Takav je postupak čvrsto definiran Zakonom o istražnim povjerenstvima, navodi.

“Ako je tijeku sudbeni postupak, ono se ne smije osnovati. Smije se osnovati radi utvrđivanja određenih pitanja od javnog interesa. Ako je osnovano u trenutku pokretanja postupka, ono mora prestati s radom. Uvijek je moguće da dijelovi istrage budu proglašeni tajnima”, zaključuje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.