foto: screenshot

Prodan dio nekretnina propale tvrtke bivšeg premijera Nikice Valentića

Autor: Hina

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se nad desetak nekretnina Nive inženjeringa d.o.o, tvrtke u stečaju koju je osnovala Niva d.d na čijem je čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, brišu zabilježbe o otvaranju stečajnog postupka jer je stečajni upravitelj prodao nekretnine za koje je već isplaćena kupovnina.

U rješenju se navodi da su prodane nekretnine – odnosno poslovni prostori i suvlasnički dijelovi u zgradama u zagrebačkoj Bleiwesovoj i Grahorovoj ulici te na Petretićevu trgu i u središtu Zaprešića, no ne navodi se po kojoj cijeni, kome i kada.

Posljednja sudska odluka uslijedila je nakon sudskog rješenja iz studenoga prošle godine u kojem se propisalo da će se za više nekretnina te tvrtke održati javna elektronička dražba za koju će se naknadnim sudskim zaključkom odrediti uvjeti i način prodaja. Nad tim nekretninama postojalo je razlučno pravo više vjerovnika među kojima su dvije komercijalne banke i H-Abduco d.o.o iz Zagreba.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je u ožujku prošle godine doneseno rješenje o prodaji prvih nekretnina Niva inženjeringa u stečaju – zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima, procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna, razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga bila je oglašena i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Nakon toga, u lipnju su donesena i rješenja o prodaji tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, donedavnom sjedištu Niva inženjeringa, tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon što je u lipnju 2017. bio otvoren stečajni postupak na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.




Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i s donedavnim sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.