Patrik Macek/PIXSELL

PROCURILI TAJNI TRANSKRIPTI: Dokazuju da je Šeks radio za Udbu?!

Autor: dnevno.hr

Bilo je to u vrijeme kad je Šeks očekivao ishod odluke Saveznog suda

Najnoviji broj Nacionala donosi transkripte koje je Služba državne sigurnosti vodila s Vladimirom Šeksom tijekom 1983. godine kada su ga pokušali vrbovati da radi za njih, a istovremeno su, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, provjeravali radi li on za KOS.

“Slušaj Vlado, ti si ko ona ptica feliks ili kako se zvala što je iz pepela izašla, kao javni tužilac si smijenjen pa si opet uspio da se osamostališ, da otvoriš ovu odvjetničku kancelariju, da postaneš poznat, da te ljudi cijene, opet su se desili problemi, ja vjerujem da ćeš ti opet da staneš na svoje noge.”

Te je riječi Šeksu  izgovorio na početku razgovora djelatnik osječkog centra Službe državne sigurnosti Zdravko Pejić koji je s njim 11. travnja 1983. vodio razgovor u Šeksovu odvjetničkom uredu u Osijeku.

Bilo je to u vrijeme kad je Šeks očekivao ishod odluke Saveznog suda o sudskoj presudi koju je protiv njega potvrdio Vrhovni sud Hrvatske. Šeks je bio optužen zbog “protudržavne djelatnosti” i bio je pod nadzorom tajnih jugoslavenskih službi odnosno Službe državne sigurnosti, kolokvijalno Udbe. Za nadzor nad Šeksom bio je zadužen Zdravko Pejić koji je s njim periodično obavljao razgovore.

Transkript je procurio  u javnost tek nekoliko dana nakon što je Šeks objavio knjigu ‘Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH’.

Šeks je kratko za tportal kazao da ništa nije vidio te da nema komentara, dok Nacional navodi su Šeksa upoznali s činjenicom da posjeduju transkripte još na proslavi Dana državnosti u Uredu predsjednice. Navodno je burno reagirao i rekao da je riječ o ‘prljavim izmišljotinama’.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.