Foto: Marko Todorov / CROPIX

PROČITAJTE DVA PUTA! Jedan od najvećih hrvatskih apsurda: Zašto šute i Plenković, i Ćorić?

Autor: Iva Međugorac

Državni inspektorat uključio se u postupak imenovanja ravnateljice Nacionalnog parka Krka čime je opet ugrožena pozicija Nelli Slavici, koja je u manje od godinu dana dva puta imenovana na tu poziciju, na kojoj je jedno vrijeme bila i vršiteljica dužnosti. Riječ je o trakavici koja traje više od pola godine, a čija je protagonistica hrvatska braniteljica i doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović koja ne prestaje upozoravati na nepravilnosti nastale tijekom ovoga imenovanja, da je Zmijanović na dobrom tragu potvrdio je sada i Državni inspektorat, koji je potvrdio njenu tezu da bi ona bila bolji izbor od Slavice, i ne samo to, ona je kao doktorica znanosti i nezaposlena braniteljica, uistinu, kao što i sama tvrdi lani od veljače itekako imala pravo prednosti pri zapošljavanju.

Sva upozorenja padaju međutim u vodu, i na njih se oglušuje Ministarstvo zaštite okoliša na čijem je čelu HDZ-ov Tomislav Čorić, iz tog se resora neprestano inzistira na izboru Nelle Slavice. Drćžavni inspektorat u rješenju koje datira od lanjskog prosinca usvojilo je zahtjev Ljiljane Zmijanović i utvrdio da joj je povrijeđeno pravo na prednost pri zapošljavanju, sklašanjem ugovora sa Slavicom, u rješenju se naglašava i da je ono valjan razlog za otkaz ugovora o radu čijim je sklapanjem podnositelju zahtjeva (Ljiljani Zmijanović) ugroženo pravo prednosti pri zapošljavanju.

Ovu zamršenu priču naš portal prati još od prošlogodišnje veljače, kada je Slavica imenovana ravnateljicom nacionalnog parka, od tada ujedno i traje borba braniteljice Zmijanović koja je pravdu pokušavala iozboriti i na splitskom Upravnom sudu, budući da je vjerovala kako su joj grubo prekšprena prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja, a i mimo toga, vjerovala je da je kao doktorica znanostvi kvalificiranija od Ćorićeve kandidatkinje za taj posao. Da je njena teza ispravna potvrđuje i Upravni sud koji usvaja njen zahtjev te poništava rješenje Ministarstva zaštite okolišta od 7.veljače proišle godine o imenovanju ravnateljice, predmet se tom sudačnom odlkukom vraća na ponovno odlučivanje, ali opet intervenira Ministarsvo te privremeno u srpnju Slavicu imenuje vršiteljicom dužnosti potom donose rješenje temeljem kojega je opet imenuju ravnateljicom u ponovljenom postupku. Prema njihovoj verziji, presudom nije poništen natječaj, već samo imenovanje Slavice ša se natječaj ne raspisuje nanovo već se samo održava novi izbor kandidata koji su se javili na natječaj, okuplja se Povjerenstvo za provođenje natječaja za imenovanje ravnatelja koje Ćoriću podnosi izvješće o provedbenom javnom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja pa Slavica odlukom ministra ostaje na svojoj poziciji na mandat od četiri godine. Zmijanović nakon toga kontaktira Inspektorat koji donosi pravomoćno rješenje iz kojeg prouzlazi da bi NP Krka trebao raskinuti ugovor sa Slavicom, ali na to je rješenje izgleda uzslijedila žalba, međutim Zmijanović se s time ne miri pa ponovno pokreće proces na splitskom Upravnom sudu gdje bi se ročište trebalo održati u veljači.

U svoj toj sagi možda je najskandaloznija šutnja ministra Ćorića, koji očigledno smatra da je njegova posljednja, i da zato ima pravo i mogućnost ignorirati odluke nadležnih institucija. Dakako, o svemu se nije oglasio niti premijer i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.