Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

PROCESUIRANI ZA RATNE ZLOČINE: Imamo zastrašujuće podatke

Autor:

”Nećemo se umoriti i nećemno stati”, tim riječima ministar branitelja Tomo Medved tijekom obljetnice pada Vukovara komentirao je rezultate u traganju za nestalima.

Upravo je traganje za nestalima uz borbu za procesuiranjem ratnih zločina najveća vukovarska boljka, no u Vladi premijera Andreja Plenkovića velikim iskorakom smatraju osnivanje posebne Radne skupine koja djeluje na razini Ravnateljstva policije operativnog naziva Ovčara, riječ je o timu koji uz ostalo provodi analize ranijih policijskih aktivnosti, a u Ministarstvu hrvatskih branitelja naglasak stavljaju i na Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale koja je smještena u Vukovaru.

Oni su u zadnje tri godine prikupili saznanja o 30 mogućših neregistriranih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, a uz to su provedena terenska istraživanja te izvidi na 65 mogućih mjesta masovniuh i pojedinačnih grobnica. Doprinosom Vukovaru i vukovarskoj žrtvi u Vladi smatraju i spomen-obilježje koje je postavljeno u dvorištu Franjevačkog samostana, a na kojem je objavljen popis svih vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata, ali i to što je novim Zakonom o blagdanima, spomentanima i neradnim danima 18. studeni proglašen blagdanom u Vladi smatraju svojim uspjehom i odavanjem počasti Vukovaru, u kojem bi se do konca godine trebali kraju privesti radovi na rekonstrukciji i dogradnji Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata koji su startali također ove godine, a čija je procjenjena vrijednost 4,5 milijuna kuna.

Najvažniju ulogu u procesuiranju ratnih zločina i zločinaca u konačnici ipak ima Državno odvjetništvo, koje se nerijetko nalazi na meti vukovarskiog gradonačelnika Ivana Penave koji nerijetko upozorava na to kako institucije u njegovom gradu definitivno ne rade svoj posao, slijedom toga Penava je svojedobno organizirao prosvjed na kojem je jasno dano do znanja da dio vukovarskih zločinaca i danas nesmetano živi i radi u tom gradu prolazeći pored svojih žrtava. Podaci Državnog odvjetništva za prošlu godinu otkrkivaju kako je lani kazneni postupak za ratne zločine pokrenut protiv više od 3500 osoba, dok se istraga provodila za 200 tinjak ljudi, u prvih šest mjeseci prošle godine optuženo je više od 2000 osoba, u sudskim procesima sudjelovalo je njih 500-tinjak, dok je osuđeno oko 650 osoba.

Od osnutka MUP-ove Radne skupine podneseni su deseci kaznenih prijava protiv niza osoba zbog kaznenih djela rratnih zločina protiv civilnog stanovništa, a na štetu više od 200 hrvatskih branitelja i civila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.