Ilustracija, Izvor: portal Sisak info

PROBLEMATIČNO ZAKONODAVSTVO: Političari ističu nebulozu oko Zakona za obnovu: ’Nećemo donositi zakone od potresa do potresa’

Autor: Matea Vidić

Potres koji je jutros uznemirio građane Petrinje i Siska, ali i probudio Zagrepčane, opet je u prvi plan stavio problematiku hrvatskog zakonodavstva. Naime, nije poznato hoće li građani Sisačko-moslavačke županije moći tražiti pomoć prilikom obnove od potresa iz Fonda za obnovu. Fond je naime osnovan na temelju Zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Na naše upite, iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine naime ne odgovaraju, no sve je više političkih stranaka i političara koji upozoravaju na nebulozu istoga.

“Upozoravali smo u više navrata kod donošenja Zakona o obnovi Zagreba da moramo imati generalno zakonodavstvo primjenjivo u svim slučajevima potresa i prirodnih nepogoda, a ne donositi zakone od potresa do potresa. Nažalost, dvjema političkim opcijama bili su važniji politički bodovi”, objavili su iz Mosta na svom Twitter profilu.

“[Hoće li i građani Sisačko-moslavačke županije biti uključeni u fond za obnovu nakon potresa?] Nadam se da će izabrani saborski zastupnici svih političkih opcija, prvenstveno oni s područja Zagreba, koji je za izbore za Hrvatski sabor podijeljen u 4 izborne jedinice (1.,2., 6. i 7.), što uključuje i područje čitave Sisačko-moslavačke županije, inicirati što hitnije izmjene zakona o obnovi nakon potresa, kako bi svi građani s područja Siska, Petrinje i ostalih mjesta Sisačko-moslavačke županije mogli ostvariti financijsku pomoć za obnovu svojih kuća i domova nakon šteta od današnjih potresa kojih će zasigurno biti! Zakon o obnovi nakon potresa Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije kasnio je mjesecima radi izbora i ljetnog odmora zastupnika, nadam se da im sada izgovor neće biti božićno-novogodišnji blagdani!”, ističe pak Tomislav Stojak.
Iz dvije najveće strane, HDZ-a i SDP-a nisu se izjasnili o navedenom. A dok premijer s predsjednikom obilazi pogođene gradove predsjednik SDP-a, Peđa Grbin svoju je podršku izrazio putem Twittera.

“Suosjećamo sa svima koje je pogodio potres. Hvala vatrogascima, zdravstvenim radnicima i svima koji su pritekli u pomoć našim prijateljima, susjedima i sugrađanima. Imamo vjere da ljudskost i solidarnost pobjeđuju sve nevolje s kojima smo se suočili u proteklih godinu dana!”, naveo je.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.