Pixabay

Priznanje konobara koje će šokirati Hrvatsku: Kad su gosti idioti, onda im napravim ovo!

Autor: Marin Vlahović

Problem radne snage u Hrvatskoj obično se analizira kroz bolje prilike i mogućnosti zapošljavanja u državama poput Irske i Njemačke. Stvorio se veliki deficit kadrova u turizmu i ugostiteljskim djelatnostima, zbog čega se kreiraju i planovi za masovno zapošljavanje migranata. Ipak, među konobarima i kuharima koji rade u kontinentalnim dijelovima Hrvatske i dalje prevladavaju domaće radne snage, dakle, osobe koje pristaju raditi pod slabijim uvjetima, ali se ne vide trajno na takvim radnim mjestima. Na neki način, svi oni čekaju priliku za odlazak iz Hrvatske. U tom razdoblju čekanja, koje zbog subjektivnih i objektivnih okolnosti može trajati godinama, rastu njihove frustracije, a time i odbojnost prema poslu te radnome mjestu.

Razgovarali smo s konobarom iz Zagreba koji je u posljednjih nekoliko godina radio u nekoliko kafića. On tvrdi da vlasnici kafića radi uštede ne žele uvijek angažirati adekvatan broj konobara, što dovodi do kaotičnih situacija.

“U lokalu i na terasi zna biti više od pedeset ljudi. Mnogi se žure i svi žele da im se kava ili piće donese odmah. Jedni plaćaju, drugi naručuju, treći imaju neke posebne želje. Kad je takva gužva, za deset minuta više ne znaš tko ti glavu nosi, a gazdu baš briga. Kaže – snađi se”, žali nam se ovaj konobar.

Pitali smo ga i zašto vlasnici kafića ne zaposle još radnika?

“Ima više razloga. Prvo, sve je teže naći nekoga tko će raditi pod takvim uvjetima. A drugo, onda im rastu troškovi i pitanje je koliko bi im se isplatilo raditi. Neki bi možda mogli odmah zatvoriti kafić”, objašnjava nam konobar iz Zagreba.

S obzirom na to da nam je djelovao frustrirano svojim poslom, konobara smo pitali što ga najviše frustrira na radnome mjestu.

“Ljudi. Uvjeti rada su očajni, ali sve bi se to još dalo izdržati da nema idiota koji ti pokvare dan. Najgori su kvartovski pijanci, šatro lokalne mange, a u stvari obični klošari koji glume neke umišljene veličine. Oni vole vraćati narudžbe, a imaju i posebne želje. Traže, recimo, pivo ili Coca-colu, a kad im doneseš hladnu iz frižidera, kažu da je prehladna. Onda im je moraš grijati. E, takve najviše volim. Onda kad mi opet dođu i naruče kavu, tak im fino hračnem u nju i pritom umirem od smijeha. Dobro povučem i ispustim dugi hračak”, glasio je šokantni odgovor ovog konobara.




Osvećivanje ugostiteljskih radnika problematičnim gostima tabu je tema o kojoj mnogi ne žele previše razmišljati, a kamoli govoriti. Pokušali smo saznati radi li se o masovnoj pojavi i u kojoj je mjeri negativna atmosfera u društvu pridonijela ovakvom odnosu prema gostima.

“Mislim da to svi rade. Ljudima je pun k…c svega. Sam čekaju da im netko soli pamet ili ih ide zajebavat. Pa nisam ja to izmislio. Mnogi moji prijatelji i znanici koji konobare slično reagiraju na idiote“, otkrio nam je konobar iz Zagreba.

Šokantno priznanje konobara iz Zagreba, koji hračka gostima u kave, potaknulo nas je da sagledamo i zdravstvene aspekte ove pojave. Putem sline i tuđih izlučevina iz usta i ždrijela možemo se zaraziti i spolno prenosivim bolestima i virusima. Ovo je popis samo nekih bolesti koje se mogu prenijeti ljudskom slinom:




Bilo koji respiratorni virus – prehlada, gripa, zaušnjaci i rubeola. No, iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem.

Mononukleoza – zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

Virus herpes simplex 1 – riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem.

Citomegalovirus – dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa i ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napadaje, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

Streptokok grupe A – lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi, može dovesti i do upale pluća.

Živimo u najfrustriranijem razdoblju razvoja odnosno degeneracije hrvatskoga društva, u kojem prevladava sve veća ogorčenost i prezir prema državi u kojoj živimo. Pljuvanje, prije svega verbalno, postalo je uobičajeni obrazac i način komunikacije. Zato je bilo samo pitanje vremena kada će i hračkanje u tuđe kave postati masovna pojava i običaj dijela frustriranih djelatnika. Naravno, nema sumnje da je takvih pojava bilo prije, ali čini se da se porastom nezadovoljstva ugostiteljsko osoblje sve češće i bizarnije osvećuje svojim gostima, što dovodi do porasta zaraza i bolesti. Postavlja se pitanje što tek rade neki nezadovoljni kuhari i pomoćni kuhari kada nezadovoljni gost zatraži da mu pripremi novo jelo. Za taj razgovor ovaj put nismo imali želuca.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.