FOTO: GRGO JELAVIC (PIXSELL)

PRIVATNI AVION, MILIJUNI I SVJETSKA ELITA! Najbogatija Hrvatica izgubila spor protiv države

Autor: Iva Međugorac

U moru blamaža i neuspjeha, napokon jedan pozitivan pomak. Tako nekako moglo bi se koncipirati izvješće Državnog odvjetništva u kojem stoji da su pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova snažnom argumentacijom osporili tužbu nizozemskog investitora koji je zahtijevao naknadu štete u sporu oko golf igrališta na platou Srđ iznad Dubrovnika.

U DORH-u su sve precizno objasnili

DORH je progovarajući o ovom slučaju podsjetio kako se radi o sporu u kojem su tužitelji pokrenuli arbitražu pred Međunarodnim centrom u Washingtonu protiv Hrvatske prema pravilima Konvencije o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država iz 1965. i Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja zaključenog između Hrvatske i Nizozemske.

Prema tezama tužitelja izvršena su velika ulaganja u Hrvatsku s namjerom realizacije projekta Golf Srđ na platou iznad Dubrovnika i to tako što su uz kupnju zemljišta izgradili i odgovarajuću dokumentaciju. Tvrdili su i da je postupanje hrvatske strane rezultiralo gubitkom vrijednosti projekta i povezane imovine što je dovelo do toga da je zemljište izgubilo značajan dio svoje vrijednosti kao i da je u pitanje doveden sami projekt. Hrvatska je prema tezama tužiteljstva neizravno izvršila eksproprijaciju njihovih ulaganja.

DORH je pak s druge strane uspio utvrditi da Hrvatska ipak nije povrijedila odredbe o poštenom i pravičnom postupanju, legitimnom očekivanju te odredbe Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja kao i da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela.

”Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti je odbio tužitelja sa zahtjevom, što je još jedan veliki uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske”, priopćilo je tužiteljstvo koje ovime doista ni nije daleko od istine.

Najbogatija Hrvatica u arbitražnom sporu

Nije tajna da je najbogatija Hrvatica Maja Brinar Frenkel koja je karijeru počela u Agrokoru nakon čega se udala za izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela u hrvatskoj javnosti ostala upamćena baš zbog projekta Golf na Srđu mada je prije toga bila i zamjenica ministra gospodarstva Goranka Fižulića, u vrijeme dok su se vodili procesi privatizacije javnih poduzeća. Njen suprug Aaron Frenkel podnio je pak arbitražni zahtjev protiv Hrvatska radi spornog projekta pozivajući se na sporazum o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Izraela.

Treba spomenuti da se radi o sporu teškom 500 milijuna eura, kojega  je Frenkel na koncu izgubio. Arbitraža je pokrenuta još 2017.godine baš zbog nerealiziranog projekta golf na Srđu, a investitori su je pokrenuli s ciljem da osiguraju investicije, ali i uložena sredstva njihove hrvatske projektne tvrtke Razvoj Golf u ovom dubrovačkom projektu za kojega su govorili da im je namjerno blokiran poništavanjem dozvola koje su već izdane.
Iz Razvoj Golfa tvrdili su da su još od 2017.godine u projekt golf igrališta s pratećim vilama uložili gotovo milijardu kuna, a u svojem su zahtjevu spominjali i odštetu te planirana buduća ulaganja.  Treba također spomenuti kako je ovo druga arbitraža o projektu na Srđu pošto je Europski sud i prvu između Hrvatske i Nizozemske proglasio nezakonitom. Frenkel je nakon toga podigao novu tužbu u Washingtonu, ali ni od toga očito nema ništa.

Bulj zbog ovog slučaja prozivao Mesića 

Frenkel  je inače izraelski poduzetnik koji potječe iz imućne židovske obitelji koja je golemo bogatstvo prema nekim tezama stekla trgujući ruskom naftom i dijamantima. Dotični je ujedno zahvaljujući bivšem predsjedniku imenovan počasnim konzulom RH u Izraelu, a zbog ovog slučaja saborski zastupnik Miro Bulj prozivao je bivšeg predsjednika Mesića naglašavajući kako je ovaj svjedočio u sudskom sporu protiv Hrvatske.

”Ponovo je svjedok kontra hrvatske države i to na arbitraži u Parizu u korist Aarona Frenkela koji od Hrvatske traži pola milijarde eura zbog projekta golfa na Srđu. Elementarna nepogoda i krivokletnik uvijek kontra državnih interesa”, tvrdio je Bulj.
Tvrdilo se ponešto u medijima i o Frenkelu koji je pažnju privukao zbog međunarodnog skandala s trgovinom oružjem između Rumunjske, Izraela, Kine i Indije. Detektivi elitne izraelske policije još su početkom 2000-tih uhitili Frenkelova partnera šefa IAI-ja Moshe Kereta zbog sumnjiva poslovanja s dvojcem Frenkel-Aviriam što se odnosilo na kupnju zrakoplova Iljušin te planova za isporuku zrakoplova Phalcon Kini, što su stopirale Sjedinjene Države pa su oni završili u Indiji.

Tom su istragom bile obuhvaćene skoro sve isporuke oružja Frenkela i Avirama u Azerbejdžan, Kazahstan i Rumunjsku. Bilo kako bilo, Frenkelova supruga Maja na glasu je kao najbogatija Hrvatica mada je ona svojevremeno u razgovoru za Globus kazala kako ona više nije Hrvatica, djelomice vjerojatno i radi razočaranja koje je uslijedilo nakon propale investicije zbog čega je gospođa Frenkel tvrdila da u Hrvatskoj postoji snažna antipoduzetnička klima.

Kakva je klima tamo gdje Frenkel sada provodi svoje vrijeme teško je reći, ali treba napomenuti kako ona prema pisanju domaćih medija uglavnom obitava u Monaku, tijekom praznika boravi u Izraelu, a ljeti je pak odmarala i u Hrvatskoj. Gdje god da bila Frenkel je uglednike uspjela privući i upoznati pa se tako družila sa Tonyjem Blairom, Markom Zuckenbergom i Billom Clintonom. Unatoč tome, ona se uglavnom kreće u poslovnim krugovima, a to joj nedvojbeno osigurava i privatni avion kojega supružnici posjeduju. Poznato je da je Maja u svojem rodnom Zagrebu završila ekonomiju, školovala se i u Beču, radila za Todorićev Agrokor, a potom i kod Fižulića da bi na koncu prije braka prošla proces konvertiranja na židovstvo kod zagrebačkog rabina Kotela Da-Dona. Po završetku konverzije uzela je tradicionalno židovsko ime Ruth.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.