Screenshot / Wx Charts

Pripremite zimske jakne, stiže velika promjena vremena!

Autor: Dnevno

Iako smo zakoračili u klimatološku jesen posljednjih nekoliko dana uživamo u pravom ljetnom vremenu a vikend pred nama protječe kao da smo u kolovozu a ne u  na polovici rujna. Stoga tko može neka ga iskoristi na najbolji mogući način jer uskoro slijedi drastična promjena vremena i veliko zahladnjenje.

“Premda su neki već proglasili kraj ljetu, ono će se nastaviti dokazivati tijekom vikenda i početkom novoga tjedna, a kasnoljetni ugođaj kakav mnogi priželjkuju u rujnu vjerojatno ćemo imati i na kraju tjedna. Ali ne i potkraj utorka i u srijedu, u većini Dalmacije tek četvrtak – kada će se vrijeme naglo promijeniti – temperatura se osjetno sniziti, uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje vjerojatno i nevrijeme.

Ako ono i izostane – bura gotovo sigurno neće! I to često jaka, podno Velebita i olujna, možda čak i ne samo na udare”, piše u prognozi za HRT Zoran Vakula.

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, ujutro ponegdje i maglovito, a danju prolazno više oblaka, bez kiše. Uz povremeno umjeren sjeverni vjetar najviša će temperatura biti 25, 26 °C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, ali kiša će izostati. Jutro i dalje svježe uz temperaturu oko 13 °C.  Danju će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu vjetrovitije, u noći i ujutro uz umjerenu buru, podno Velebita s jakim, pa i olujnim udarima, koja će sredinom dana okrenuti na vjetar s mora. Dok će uz obalu biti sunčano, uglavnom u Gorskome kotaru sunce će povremeno zaklanjati oblaci. Jutro u gorju i u unutrašnjosti Istre svježe, po kotlinama vjerojatno uz maglu, a danju toplo i vrlo toplo.

U sunčanoj Dalmaciji ponegdje će biti i vruće, a jutarnje svježine bit će tek ponegdje u unutrašnjosti. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, a danju maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito te mnogima još ugodno za kupanje temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske ljetni ugođaj – sunčano, često i vedro, te uglavnom vruće. Jutarnju buru danju će zamijeniti zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od 20 do 23 °C, u unutrašnjosti i oko 17 °C, a najviša uglavnom između 29 i 31 °C.”




Na kopnu će i nedjelja te ponedjeljak još biti pretežno sunčani, s jutarnjom svježinom, ponegdje i maglom, te mnogima ugodnom dnevnom toplinom. Stabilnom vremenu doći će kraj u utorak poslijepodne, kada će se sa sjevera jače naoblačiti uz kišu, pa i grmljavinu, te osjetan pad temperature zraka i umjeren sjeveroistočni vjetar. No već od četvrtka opet raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena.

Na Jadranu će sunčano i vrlo toplo, mjestimice čak i vruće biti sve do srijede, kada dolazi izražena promjena vremena, najprije na sjeverni Jadran, a u noći na četvrtak i sve do juga zemlje. Pljuskovi praćeni grmljavinom bit će česti, a moguće je i nevrijeme. Nakon umjerenog juga od srijede će zapuhati jaka, na udare i olujna bura, a temperatura će se sniziti.

 




 

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.