Prijavljeni direktori Zlomrexa zbog kriminala u Željezari

Autor: hina

Policija ih je prijavila pošto je utvrdila da je provedena fiktivna dokapitalizacija i umanjen temeljni kapital društva Željezare Split za 15,5 milijuna kuna.

Splitsko-dalmatinska policija kazneno je prijavila predsjednika Uprave Željezare Split Poljaka Ryszarda Bernarda Giemza (57) i njegova nasljednika i zemljaka Michala Ireneusza Koncezaka (37), inače direktore poljske tvrtke Zlomrex, vlasnika splitske željezare, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjesna gospodarskog poslovanja i krivotvorenja službenih isprava.

Policija ih je prijavila pošto je utvrdila da je provedena fiktivna dokapitalizacija i umanjen temeljni kapital društva Željezare Split za 15,5 milijuna kuna, a time i obezvrijeđene dionice splitske željezare te da je nagodbom sa špediterskom tvrtkom Trast željezari nanesena izravna imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako je Zlomrex u ljeto 2008. iz Turske uvezao toplovaljanu žicu vrijednu 3,4 milijuna dolara, koju zbog vlastite nesolventnosti nije mogao platiti pa ju je, koristeći se uslugama špeditera “Trast”, uskladištio u krugu splitske Carinarnice. Nakon toga tu žicu prodaje splitskoj željezari za iznos dolarske protuvrijednosti, tj. za 19,4 milijuna kuna. Budući da željezara zbog nelikvidnosti i blokade računa ne može platiti žicu Zlomrexu, on tražbinama od željezare dokapitalizira željezaru u svojem vlasništvu i povećava temeljni kapital za 19,4 milijuna kuna.

Fiktivna dokapitalizacija

Nakon tako provedene dokapitalizacije, radi podmirenja špediterskih usluga Trastu u iznosu od 3,9 milijuna kuna, u lipnju 2009. Zlomrex s Trastom sklapa sudsku nagodbu kojom taj dug zatvara čeličnom žicom, koja je unesena u željezarin temeljni kapital u iznosu od 19 milijuna kuna. Iz toga, navodi policija, proizlazi da je ta dokapitalizacija fiktivna i da je umanjen temeljni kapital društva splitske željezare za 15,5 milijuna kuna, a samim time da su i obezvrijeđene njezine dionice.

U trenutku sklapanja sudske nagodbe tržišna vrijednost čelične žice bila je 7,2 milijuna kuna, a osumnjičenici su je prepustili “Trastu” za 3,9 milijuna kuna, čime je željezari nanesena izravna imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Osim dvojice Poljaka policija je kazneno prijavila i odgovornu osobu (31) u Trastu pod sumnjom da je nakon sudske nagodbe nastavio fakturirati i naplaćivati ležarinu za žicu od željezare iako je pripala “Trastu”.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.