Screenshoot

PRIJAVLJEN ČOVJEK KOJI JE ZA NOVU TV PRIZNAO UBOJSTVO: ‘Kao partizan ubio je nenaoružanog vojnika’

Autor: S.V.

Hrvatska stranka prava Županijskom je državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv Nadira Dedića zbog kaznenog djela ratnog zločina.

Naime, on je u Dnevniku Nove TV javno u kamere priznao da je kao maloljetnik, u ratnim okolnostima 2. svjetskog rata, ubio nenaoružanog vojnika koji se imao namjeru predati.

“Budući da do danas nemamo informaciju da je DORH postupao po službenoj dužnosti, Hrvatska stranka prava pokreće ovu pravnu bitku za koju držimo da je nužna, moralo neupitna i da će rezultirati kažnjavanjem ratnog zločina koji je javno priznat. Bilo bi nedopustivo da kao legalisti ne pokrenemo ovaj postupak, jer bi, kao i mnogi slični događaji za koje se zna u javnosti, mogli proći nekažnjeno, a tijela kaznenog progona bi morala postupati.

Hrvatska stranka prava sa svojim je odvjetnikom već pokrenula nekoliko postupaka za koje smatramo da ih DORH mora pokretati i voditi, a najpoznatiji je slučaj ‘Porfirije’, za koji je HSP podnio kaznenu prijavu zbog veličanja četničke ideologije.

Unaprijed upozoravamo ravnateljstvo policije i DORH da bi se na javnom događaju u Kumrovcu, koji je zakazan za 25. svibnja 2019. godine mogli isticati zabranjeni simboli komunističkog režima (zvijezda petokraka i dr.), veličati predstavnici tog režima (J. B. Tito) koji je odgovoran za nebrojene žrtve tijekom 2. svjetskog rata, poraća, pa sve dok je trajao kao režim.

Upozoravamo i ponavljamo da je Republika Hrvatska potpisnica Rezolucije Vijeća Europe broj 1481 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i da je Sabor RH donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine, što je obvezuje na postupanje i zabranu isticanja simbola zločinačkog komunističkog režima.

Ako se neprimjereni simboli pojave na skupu u Kumrovcu, HSP će poduzimati pravne korake u skladu hrvatskim zakonima, rezolucijama i deklaracijama.”

PC

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.