Prijatelj iz djetinjstva: ‘Drago Pilsel morbidno krivotvori događaje iz svog života, njegovo ponašanje posljedica je psihopatološkog poremećaja’

Autor: Tomislav Frković

''Želim reći da ja nisam imao sreću ili nesreću iskusiti obraćenje koji je iskusio Drago Pilsel, niti imam pretenzije biti za i protiv Boga, za i protiv Crkve, za i protiv Pape, za i protiv hrvatske države, za i protiv naroda u kojemu su se rodili moji roditelji i djedovi. Također ne želim biti svećenik a da to nisam, ni vojnik a da to nisam, ni ništa drugo što nisam.''

Iznenadio sam se gledajući emisiju “Nedjeljom u 2” koju sam dobio od jedne prijateljice iz Hrvatske i u kojoj je gost, g. Drago Pilsel, s kojim sam dijelio dio života dok je on živio u Argentini, predstavio gledateljima svoju zadnju knjigu autobiografskog karaktera.

Razumljivo je da netko, tko se u televizijskoj emisiji predstavlja kako bi govorio o svom životu, pokušava ostaviti pozitivan dojam suptilnim isticanjem pozitivnih strana i ublažavanjem onih negativnih.

Ali teško je razumljivo i prihvatljivo da se u predstavljanju svog vlastitog životopisa, kako bi postigao taj cilj, mora podmuklo i sustavno služiti kako iskrivljavanjem događaja, tako i primjenom laži.

Bez obzira na razlog koji generira ovo neodgovorno ponašanje, to jest bilo da je ovo čudno devijantno ponašanje posljedica nekog složenog poremećaja ličnosti psihopatološke prirode -bolest pred kojom nije moguće ne proživljavati suosjećanje pa čak i žaljenje, bilo da se nalazimo pred svjesnim zlonamjernim akcijama osobe koja je moralno opustošena, važno je shvatiti da posljedice njegovih laži, osobito one javno izrečene, generiraju veliku štetu pred kojom nije dobro ostati pasivan.

Jako se dobro sjećam da je Drago, otkad je bio pubertetlija, uvijek imao grandomanska razmišljanja o sebi i neumjerenu potrebu isticanja samog sebe, zbog čega je ispadao kao redikul pred generacijskom skupinom kojoj smo obojica pripadali. Ipak, nisam mogao zamisliti da će se ta karakteristika njegove osobnosti, koja je tada prevladavala u njegovom karakteru, u budućnosti razviti do takve neumjerene razine.

Kada čujem kako se danas predstavlja pred hrvatskim društvom, posebno u onome što kaže da je bio i radio tijekom svog prethodnog života u Argentini, ne mogu ne ostati zbunjen.

Prethodno želim pojasniti da sam u nastavku od svih nebrojenih laži koje je izgovorio g. Pilsel ovdje izabrao samo one koje mogu potkrijepiti brojnim valjanim dokazima, kako svjedočanstvima, tako i dokumentima.




Prvo, smatram važnim pojasniti da g. Pilsel ovdje u Argentini za vrijeme žalosnog razdoblja vojne diktature nikad nije djelovao kao politički disident ni kao aktivist za ljudska prava, zbog čega nije mogao trpjeti nikakav progon od strane oružanih snaga u tom razdoblju.
Drugo, g. Pilsel apsolutno nije sudjelovao, ni na fronti ni u pozadini, u vojnim djelovanjima u ratu između Argentine i Velike Britanije za suverenitet nad Malvinskim otocima, poznatima kao Falklands.

Treće, g. Pilsel nije nikad ovdje u Argentini obavljao neki relevantni novinarski posao, to jest jednostavno se nikad nije posvetio profesionalnom novinarstvu.

No, s druge strane je u potpunosti istina da je g. Pilsel, koji sada izjavljuje da je otkrio ”istinu” pred grobom Josipa Broza Tita – najodgovornijim za najteži masakr koji je pretrpio hrvatski narod u cijeloj svojoj povijesti, iako se predstavlja kao neumorni borac za ljudska prava, bio aktivan u nacifašističkim argentinskim organizacijama.




I također je istina da se, baš zbog afiniteta ovog gospodina prema nacifašističkoj ideologiji, državotvorna hrvatska zajednica iz Buenos Airesa – koja nikad nije nijekala svoju izvornu političku tradiciju nadahnutu starčevićanstvom ni svoja čvrsta protujugoslavenska, protuvelikosrpska i protukomunistička stajališta – u više navrata morala zaštiti od zlokobnih javnih pojavljivanja ove individue, koja je svojim riječima i gestama, zatrovanim ovim ideologijama koje su strane autentičnom duhu borbe hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, prouzročila samo štetu.

Istina je da u ovoj hrvatskoj zajednici kojoj s ponosom pripadam, a koju čine uglavnom oni koji su preživjeli Bleiburšku tragediju i njihovi potomci, uvijek komemoriramo 10. travanj i nastavit ćemo to činiti (pozivam zainteresirane da pročitaju moj govor na komemoraciji 10. travnja 2012. u kojem pokušavam argumentirati zašto se ovog datuma i dalje moramo sjećati http://www.croaciastotales.com/2012/04/govor-tomislava-frkovica-na-proslavi-10.html), koliko god to teško palo njemu i većini pripadnika političke klase koja danas vlada u Republici Hrvatskoj i koja iza politički korektnog antifašizma skriva svoju totalitarnu komunističku ideologiju i svoje jugoslavenstvo.

U svezi prvog vremena življenja u Hrvatskoj, bilo bi dobro da g. Pilsel pojasni prave razloge zbog kojih je napustio samostan, a ne da ih pripisuje bolnom događaju nestanka svog brata koji je, za razliku od Drage – koji se predstavlja kao da se uistinu u Domovinskom ratu borio s jugoslavensko-srpskim neprijateljem prsa u prsa, a još je k tome ishodio status branitelja – uistinu ratovao i položio svoj život za slobodu moje domovine i mog naroda.

I konačno, važno je ukazati da g. Pilsel ne samo da laže s proverbijalnom fantazijom o svojoj vlastitoj životnoj prošlosti, nego ide još i dalje i posvećuje se veselom i morbidnom krivotvorenju događaja koji već pripadaju zajedničkoj povijesnoj prošlosti hrvatskog naroda, umjesto da ostavi taj posao u rukama profesionalnih povjesničara, tvrdeći sulude stvari kao na primjer da se dr. Ante Pavelić, čiji je Dragin otac bio tjelohranitelj, tijekom svog boravka u Argentini sastao s nacistom Eichmanom, ni manje ni više nego u kući svoje vlastite obitelji.

Da ne bih dalje zamarao, želim reći da ja nisam imao sreću ili nesreću iskusiti obraćenje koji je iskusio Drago Pilsel, niti imam pretenzije biti za i protiv Boga, za i protiv Crkve, za i protiv Pape, za i protiv hrvatske države, za i protiv naroda u kojemu su se rodili moji roditelji i djedovi. Također ne želim biti svećenik a da to nisam, ni vojnik a da to nisam, ni ništa drugo što nisam. I uvjeravam vas da neću napisati svoju autobiografiju jer nemam tako bogatu maštu kao Drago Pilsel za pretvaranje onog što si zamišljam u stvarnost ili onog što su drugi napravili u svoje djelo.

 

Autor:Tomislav Frković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.