Prihvaćanje posla i humanitarni rad definiraju novi zakon o socijalnoj skrbi

Autor: hina

Silvano Hrelja (HNS/HSU) upozorio je da o zakonu nije bilo odgovarajuće javne rasprave i da stavljanje zakonskog teksta na web stranice nije dovoljno, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi su poručili da će sve primjedbe i mišljenja razmotriti do drugog čitanja.

“Nema rezanja socijalnih prava”, ponovio je danas potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović predstavljajući u Hrvatskom saboru zakon o socijalnoj skrbi u prvom čitanju te je odbacio optužbe oporbenih zastupnika SDP-a i HNS-a da je zakon “prelomljen preko koljena” i da o njemu nije bilo javne rasprave.

Milinović je kazao kako je cilj velikog projekta reforme socijalne skrbi na kojem je, u proteklih pet godina, radilo više od 30 institucija, bolja kontrola devet milijardi kuna i transparentno trošenje novca namijenjenog socijalnoj skrbi.

Tu je i lakša dostupnost socijalne usluge, smanjenje administrativnog opterećenja, razvijanje usluga u zajednici, preciznije definiranje novčanih naknada i razvoj decentralizacije u socijalnoj skrbi, naveo je Milinović.

Novi zakon donosi i jedinstveni registar korisnika socijalnih usluga i novčanih potpora.

“Ne može pojedinac, koji stječe određena socijalna prava ‘bolje i lakše živjeti’ od onoga koji financijska sredstva stječe svojim vlastitim radom”, ocijenio je Milinović.

Naglasio je i da je najveća promjena koja se predlaže kod primatelja pomoći brže radno aktiviranje ako su nezaposleni. “U slučaju neprihvaćanja ponude za zaposlenje ili humanitarnog rada osoba gubi trećinu naknade, a ako osoba opetovano odbija zaposlenje, gubi pravo na pomoć”, kazao je.

Dodao je kako se, među ostalim, precizira i imovinski cenzus na način da vrijednost imovine samca ili člana obitelji ne iznosi 100 proračunskih osnovica.




Milanka Opačić (SDP) je ocijenila da je zakon “prelomljen preko koljena” te da će uništiti i ono malo socijalne skrbi što je u Hrvatskoj ostalo.

Smatra da se ne rješava ni problem s preopterećenim i frustriranim djelatnicima socijalne skrbi niti s nezadovoljnim korisnicima.

“Ključni je problem”, naglašava, “što nema kvalitetnog nadzora nad smještajem svih u udomiteljske ili privatne ustanove”.




Na optužbe kako je čula da se vrši pritisak da zlostavljana djeca ostaju u takvim obiteljima i da neki djelatnici dobivaju dvije tisuće kuna da protežiraju neke udomiteljske obitelji, Milinović je oštro uzvratio rekavši kako i sama sudjeluje u tom pritisku ako nije prijavila DORH-u. “Ne samo da bih javio DORH-u, o tome bi vikao na Trgu bana Jelačića”, kazao je Milinović.

Nedjeljka Klarić (HDZ) ocijenila je da novi zakon predstavlja napore vlade RH da u vremenu gospodarske krize novčane naknade i socijalne usluge osiguraju minimalni životni standard najugroženijem dijelu stanovništva iz socijalno ranjivih skupina.

Dinko Burić (HDSSB) joj je uzvratio kako vlada najprije ‘zakuha’ socijalnu nesigurnost i stvori vojsku nezaposlenih pa rješavanje tih problema hoće prebaciti na lokalnu zajednicu. “Hrvatski građani ne traže pomoć nego posao”, poručio je.

“Želimo vjerovati da u situaciji kada je svima teško međusobna solidarnost neće nestati i da će se naći volje i snage pomoći onima koji bez te pomoći ne mogu”, zaključila je Marijana Petir (HSS).

Silvano Hrelja (HNS/HSU) upozorio je da o zakonu nije bilo odgovarajuće javne rasprave i da stavljanje zakonskog teksta na web stranice nije dovoljno, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi su poručili da će sve primjedbe i mišljenja razmotriti do drugog čitanja.

Sabor je završio današnje zasjedanje.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.