fbpx

PRETRESLI SMO HTV: Ovo su najpoznatiji djelatnici javne televizije koji nemaju završen fakultet

Autor: I.Delić

Dok mladi odlaze u svijet koji će znati cijeniti njihovo znanje i stručnost, u Lijepoj našoj sudbinu kroji politika.

Dok hrvatska javnost naglaba o otkazima dviju perjanica javne televizije Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, u drugi plan pala je priča s troje zaposlenika Hrvatske radiotelevizije koji su dobili izvanredan otkaz ugovora o radu nakon završene provjere diploma svih zaposlenih. No, lažne diplome nisu jedini problem koji potresa Radmanovu javnu televiziju, jer kada već progovaramo o diplomama valja podsjetiti da mnoga njihova javnosti dobro znana lica u svojim biografijama kriju zanimljive detalje vezane baš uz diplome. Nedavno smo tako svjedočili slučaju urednice emisije Hrvatska uživo Lele Knežević koja na posao nije dolazila redovito.

Ipak, politička pozadina odnosno veza s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem spašavala ju je od otkaza. Premda za svoj posao prima plaću od osam tisuća kuna, nije jedina, ali ujedno nema stručnu spremu za radno mjesto novinarke za državnoj televiziji. Ipak, Lela nije tek novinarka ona je ondje donedavno bila čak i urednica. Cijela je plejada djelatnika javne televizije koji ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o HRT-u.

Kadrovi javne televizije koji su donedavno imali srednju školu su i Branko Nađvinski te Ana Jelinić, a za svoj posao primaju i više nego solidnu plaću. Je li se ovaj dvojac u međuvremenu domogao fakultetske diplome, pitanje je koje ostaje visjeti u zraku. A isto pitanje odnositi bi se moglo i na Sašu Kosanovića, koji je također još jedna novinarska uzdanica HTV-a sa srednjom školom. Kadar kojega je na Televiziju dovela Mirjana Rakić jest Sanja Gvozdanić koja je završila Višu pedagošku. No, svoj posao obavlja po naredbi za 15-tak tisuća kuna. Katja Biočina sa plaćom od također desetak tisuća kuna, još je jedan od kadrova sa srednjom školom.


Mnogima ne baš omiljeni Stipe Alfieri studirao je čak jedanaest godina zemljopis, ali i on je jedan od Rakićevih kadrova sa solidnom plaćom. Nadalje, tu je i Robert Zuber koji je također sve donedavno bio HTV-ov kadar sa srednjom školom, kojemu se pružila prilika da bude čak i urednikom. Ni za Zubera nije poznato je li se u međuvremenu domogao diplome s fakulteta. Dama koja je vodila sučeljavanje predsjedničkih kandidata Danijela Trbović još je jedna od onih koji su sve do nedavno posjedovali srednju školu. A sa srednjom školom bila je voditeljica skoro svih mozaičnih i zabavnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji u proteklih dvadesetak godina. Sama se prije nekoliko mjeseci pohvalila da je napokon u 50-oj godini uspjela privesti kraju fakultet. Time bi i njezina plaća mogla biti uvećana, a već sada šuška se da ona iznosi preko 15 tisuća kuna.

Mnogo je tako kadrova koji su se na javnoj televiziji isprofilirali zahvaljujući političkom vjetru koji je puhao u njihova leđa. Dok mladi i stručni ljudi odlaze u svijet, nama običnim smrtnicima koji ostajemo na hrvatskom tlu, u svemu pa tako i u televizijskom sadržaju sudbinu očito kroji politika. Ne treba onda čuditi što se ta časna profesija u Hrvatskoj često uspoređuje sa najstarijim zanatom na svijetu, onim za kojega se koristi prosta riječ. No, da ne budemo prosti reći ćemo politika je prostitutka. Nije li?

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.