Facebook / Screenshot

Prenose se putem prtljage! U Hrvatsku stigla najezda strašnih buba! Dobro pripazite gdje idete na more

Autor: Ines Brežnjak

Dalmacija se već tjednima bori s groznom pošasti, koja bi nas komotno mogla stajati dobrog turističkog renomea! Naime, radi se o stjenicama, čija je navala posebice na zadarskom području uzela toliko maha, da su turisti zbog njihovih ugriza čak i hospitalizirani. O ovom velikom problemu pisali smo nedavno među prvima, kada su se na društvenim mrežama pojavile grozne fotografije koja je zbog ugriza stjenica završila u bolnici.

Uznemirujuće fotografije! Pa što je ovo? Užasan osip! Turistkinja: ‘Dobila sam ga u Zadru’

Ako do sada još niste čuli za njih, stjenice su crvenkastosmeđi, plosnati, ovalni insekti veličine sjemenke jabuke, koji nakon hranjenja nateknu i postanu crveni. Hrane se krvlju domaćina i aktivnije su noću kada njihov domaćin spava.

Poduzimaju li nadležne službe nešto po tom pitanju?

Nakon objave članka, odlučili smo istražiti slučaj pa smo poslali upite u dva nadležna ministarstva te dvije inspekcije – Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva te turističku i sanitarnu inspekciju. Oba ministarstva, kao i turistička inspekcija, uputili su nas na sanitarnu inspekciju, od koje smo poslanog upita e-mailom te dva telefonska poziva (jedan u Zagreb, a drugi u Zadar), uspjeli dobiti očitovanje o slučaju.
Naš je upit glasio hoće li Državni inspektorat kao nadležno tijelo pod koje spada i sanitarna inspekcija poslati inspekciju na teren zbog najezde stjenica. Iz Sanitarne inspekcije odgovorili su nam sljedeće:

“S problemom stjenica u objektima za smještaj gostiju bore se sve razvijene turističke zemlje u Europi i svijetu u zadnjih 15 godina. Naime, doba globalizacije donosi veliki broj putnika što pogoduje razmnožavanju i širenju budući da se one najčešće prenose putem prtljage s jednog na drugo odredište.

Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica su početkom 2017. godine održali sastanak na kojem je dogovoren način postupanja stranaka-pružatelja usluge smještaja u slučaju sumnje ili pojave stjenica u objektima za smještaj gostiju. Tom prilikom je dogovoreno da je neophodno, kod sumnje ili utvrđene infestacije stjenicama, da se vlasnici objekata za smještaj gostiju obrate za pomoć mjesno nadležnim zavodima za javno zdravstvo, nakon čega bi se od strane epidemiologa utvrdila potreba i učestalost provedbe mjera dezinfekcije u objektu, te bi se, ovisno o na licu mjesta utvrđenim biološkim i epidemiološkim indikacijama, trebale dobiti upute za daljnja postupanja i provedbu svih potrebnih mjera za uništavanje stjenica. Ukoliko nadležni zavodi za javno zdravstvo nemaju vlastite službe za provedbu DDD mjera, vlasnike objekata će uputiti na pravne osobe ovlaštene za obavljanje DDD mjera”, napisali su pa nadodali:
“Ukoliko problem stjenica u pojedinom objektu za smještaj gostiju postoji ili vlasnik ne provodi mjere preporučene od strane epidemiologa, Sanitarna inspekcija može narediti provedbu tih mjera prema nalazu i preporuci nadležnog epidemiloga. Ministarstvo zdravstva izdaje ovlaštenje – Rješenja pravnim osobama o provođenju DDD mjera ( dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,  Rješenje za obavljanje djelatnosti, prometa i uporabe sa opasnim kemikalijama, kao i  Rješenje za stavljanje biocidnih proizvoda na tržište RH, a koje  spadaju u sredstava za uništavanje insekata u ovom slučaju i stjenica. Hrvatski zavod za javno zdravstvo stručno provodi nadzore nad  navedenim  pravnim osobama  koje obavljaju navedene djelatnosti, sanitarna inspekcija inspekcijske nadzore nad istima”, stoji u zaključku njihovog očitovanja.

Problem je globalan. No, hoće li nas ovo koštati dobre sezone?

Iako je evidentno da je ovo problem na globalnoj razini, ukoliko se slučajevi s ugrizima stjenica ponove, sve bi nas skupa lako moglo koštati dobre sezone i još bolje reputacije.

U želji da će sve biti najbolje po nas, toplo se nadamo kako će ovo ostati samo na razini izoliranih slučajeva te da će sve nadležne službe na vrijeme reagirati kako bismo spasili, ionako već sada podosta lošu sezonu…

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.