Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

PREMINUO SLAVKO LOZINA: Umirovljeni sudac splitskog suda na čije se presude nerijetko zgražavala javnost

Autor: M.V.

Sudac koji je 20 godina stolovao na splitskom Županijskom sudu, a koji je s istog umirovljen prošle godine, Slavko Lozina, preminuo je u 66-oj godini života.

Nalazio se naime u Domu za starije i nemoćne u Kaštelima, a široj javnosti ostat će poznat po brojnim presudama koje su često kritizirane od strane javnosti.

Posljednja se odvila 2017. godine kada je dvojicu 22-godišnjaka za pokušaj ubojstva osudio na minimalnu kaznu od pet godina zatvora. Ipak, najupečetaljiviji slučaj sigurno je onaj vezan za mučenja i ubojstva koja su u splitskoj vojarni Lora za vrijeme Domovinskog rata provodila osmorica hrvatskih vojnih policajaca. On je donio oslobađajuću presudu, no ista je poništena odlukom Vrhovnog suda.

Sudovi su poništavali i druge presude ovog suca. Tako je recimo utvrđeno kako je Lozina bitno povrijedio odredbe kaznenog postupka proglasivši umirovljenog kapetana bojnog broda JRM-a Pavla Pantića, krivim za izdavanje naredbe za granatiranje Splita. Izrekao mu je kaznu od šest godina zatvora, no Pantić se žalio.

Upitne su javnosti bile i presude donesene u slučaju preprodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, kao i slučajevi u kojima je osumnjičenik ranio muškarca na kojeg je godinu da prije toga ispalio nekoliko hitaca. Lozina je recimo taj slučaj okarakterizirao lakšom tjelesnom ozljedom.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.