fbpx
Foto: MVEP

PREMINUO HRVATSKI VELEPOSLANIK U FRANCUSKOJ, FILIP VUČAK: MVEP mu odao počast

Autor: Matea Vidić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je kako je “hrvatsku diplomaciju 16. siječnja 2021. napustio, nakon teške bolesti, naš veleposlanik u Francuskoj Republici g. Filip Vučak“.

“Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme Domovinskog rata, zatim kao načelnik za susjedne zemlje nakon Zagrebačkog summita i načelnik za Srednju i Istočnu Europu za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom. Odlaskom veleposlanika Vučka Hrvatska je izgubila jednoga od svojih najiskusnijih diplomata, erudita, poliglota i velikog domoljuba. Bio je među najmlađim zatvorenicima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Promicanje hrvatskih interesa i hrvatske kulture bilo mu je uvijek na prvome mjestu, u čemu je bio i ostaje uzor brojnim mlađim diplomatima”, dodali su.

Zaključuju kako će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, čim epidemiološki uvjeti to dopuste, održati komemoraciju te i na taj način odati počast iznimno uvaženom kolegi, veleposlaniku Filipu Vučku, zaključili su.

Inače, istaknuli su kako je Vučak kao ministar-savjetnik i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu u drugoj polovini 1990-ih godina, a osobito od 2017. u svojstvu veleposlanika, znatno pridonio razvoju odnosa s Francuskom, koju je iznimno dobro poznavao još od doba svoga studija na Sorboni.

Osim toga, istaknuli su i kako je Vučak bio veleposlanik u Madridu u doba intenzivnog lobiranja za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, a kao veleposlanik pri Svetoj Stolici ustrajno je promicao povijesne činjenice o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, a obnašao je također odgovornu dužnost otpravnika poslova u Moskvi, tvrde.
Zahvaljujući bogatoj diplomatskoj karijeri i postignućima imenovan je šefom kabineta ministra vanjskih i europskih poslova, a potom i posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.