Preminuo general Imra Agotić, prvi zapovjednik Ratnog zrakoplovstva

Autor: Dr. K.

Agotić je odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, kao i medaljama Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.

U nedjelju ujutro u Zagrebu preminuo je general-pukovnik u mirovini Imra Agotić.

Kako piše Večernji list, Agotiću je pozlilo oko 8 sati ujutro te je kolima Hitne pomoći, bez svijesti, prevezen u KBC Zagreb. Liječnici su ga pokušali reanimirati ali, na žalost bez uspjeha. Prema prvim informacijama umirovljenom general-pukovniku otkazalo je srce.

Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, a široj je javnosti postao poznat početkom Domovinskog rata kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te, kasnije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Jedan je od najzaslužnijih za osnivanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a po njegovoj koncepciiji stvorena je pilotska škola u Hrvatskoj.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, kao i medaljama Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja.

Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.